Foto: Colourbox

Sydkorea viser interesse for danske energiløsninger

Energi
Sydkoreas ambassade og DTU gik i oktober sammen for at udveksle erfaringer om vedvarende energi.

Bæredygtige løsninger var på dagsordenen, da DTU og Sydkoreas ambassade i Danmark holdt en fælles konference i oktober under overskriften ’Samarbejdsmuligheder mellem Sydkorea og Danmark om vedvarende energi’.

Omkring 50 DTU-forskere, direktører fra det private erhvervsliv og en række ambassadører deltog i konferencen, der blev åbnet af Sydkoreas ambassadør i Danmark Jai-Chul Choi og rektor Anders Bjarklev.

Konferencen blev holdt umiddelbart før P4G - Partnering for Green Growth and the Global Goals 2030 i København. Et globalt initiativ, som har til formål at sætte farten op på den bæredygtige omstilling inden for rammen af verdensmålene.

”Når vi kombinerer den koreanske ’fast-mover’-tilgang med den danske grønne ’first-mover’-tilgang, har vi et fremragende udgangspunkt for at skabe en grøn økonomi sammen. Jeg håber, at konferencen kan være med til at synliggøre DTU og vores kompetencer inden for området over for koreanerne, samtidig med at konferencen forhåbentlig kan hjælpe DTU’s forskere til at se, hvilke samarbejdsmuligheder, der er i Sydkorea,” siger rektor Anders Bjarklev.

Vindkraftpotentiale på den koreanske halvø
Konferencen bød bl.a. på sydkoreanske oplæg om Jeju Island, der efter planen skal være verdens første ø fri for CO2-udslip, samt danske oplæg om bl.a. EnergyLab Nordhavn og Bornholm som nationalt testcenter for ny energiteknologi.

Sydkoreanerne var særlig interesserede i et oplæg af sektionsleder Jake Badger fra DTU Vindenergi, som præsenterede en analyse og vurdering af vindkraftpotentialet på den samlede koreanske halvø baseret på data fra DTU’s globale vindatlas.

Vindatlasset indeholder et væld af oplysninger, som beskriver vindressourcer over hele verden og giver energiplanlæggere brugbare vinddata til at udnytte vindenergien. Det giver bl.a. en detaljeret beskrivelse af vinden for hver 250 m og gør det muligt at se, hvordan bakker og jordoverflader påvirker vinden. Desuden kan man med atlasset udpege, hvilke udfordringer, der knytter sig til vindforholdene i en bestemt region.

"Udfordringerne på den koreanske halvø er bl.a., at den delvist består af et komplekst terræn med stejle bakker og bjerge, der gør det svært at modellere vindstrømmen. Derudover består en stor del af halvøen af kystnære områder. Her er vindstrømmen svær at modellere på grund af havbriser og overgangen fra land til havoverflade,” fortæller Jake Badger.

Blandt områderne, hvor der kan være et potentiale, er kystområderne omkring Kosong, Pogang, Mokpo og Ryongyon samt de ret komplekse terrænområder omkring Hamgyong-Namdo og P'yongan-Namdo.

Jake Badger vurderer, at det kræver lokale partnere, der arbejder med meteorologiske modelleringer, som bl.a. industripartnere, nationale vejrbureauer eller universiteter, for at evaluere det eksakte vindmølle-potentiale.