Copenhagen Bioscience PhD

Nyt storstilet ph.d.-program søsættes

Bioteknologi og biokemi

Fjorten ambitiøse, internationale studerende begynder nu deres ph.d.-uddannelse i Copenhagen Bioscience PhD Programme – et tværfagligt ph.d.-program inden for biomedicin og bioteknologi. Fire af dem vil blive indskrevet på DTU Biosustain.

Et nyt tværfagligt ph.d.-program inden for biomedicin og bioteknologi ser nu dagens lys. Initiativet hedder Copenhagen Bioscience PhD Programme og er et unikt nyt koncept for ph.d.-uddannelse i Danmark, hvor de studerende binder sig til en særlig uddannelsesretning og ikke til en specifik ph.d.-vejleder.  

Novo Nordisk Fonden (NNF) har taget initiativ til denne fuldt finansierede fire-årige uddannelse, der finder sted på fire store forskningscentre i Storkøbenhavn.

Studiets første år omfatter korte rotationer mellem forskellige forskningsgrupper, og undervisningen er fordelt på alle fire centre for at kunne matche studerende og vejledere optimalt.

På den måde præsenteres de studerende samtidigt for de forskellige forskningsområder og teknikker. 

Ph.d.-uddannelse i verdensklasse

Alle forskningscentrene i programmet er støttet af NNF. Et af disse er The Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability, DTU Biosustain, ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

"Jeg håber, at dette ph.d.-program vil blive kendt som et af de bedste i verden, og derved øge andres viden om mulighederne inden for biovidenskab og bioteknologi i Københavnsområdet"
Seniorforsker Morten Nørholm, DTU Biosustain

Seniorforsker Morten Nørholm fra DTU Biosustain er ansvalig for ph.d.-programmet på DTU Biosustain og medlem af styregruppen. Han glæder sig til at komme i gang og håber, at specielt rotationerne vil give gode erfaringer:

"Min forhåbning er, at dette ph.d.-program vil blive kendt som et af de bedste i verden, og derved øge andres viden om mulighederne inden for biovidenskab og bioteknologi i Københavnsområdet," siger han og fortsætter:

"Desuden tror jeg, at programmet vil bidrage til mere samarbejde mellem de fire NNF-centre, hvilket er en fordel, når vores mål er at udføre verdensklasse videnskab og uddanne eliteforskere."

11 nationaliteter og stor tværfaglighed 

De fire NNF-centre er fysisk lokaliseret på DTU og Københavns Universitet.

"Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet er meget glade for at kunne byde dette nye initiativ, som bringer førsteklasses, internationale studerende til København, velkommen. Ph.d.-programmet, og de studerende, vil medvirke til en intensivering af den videnskabelige udveksling, både internt på fakultetet, men også på tværs af alle centrene.  Programmet vil også forstærke tværfaglige samarbejder og bidrage til Københavns profil som en internationalt orienteret Science City,” siger dekan Ulla Wewer fra det Sundhedsvidenskabelig Fakultet på Københavns Universitet.

De første 14 studerende kommer fra 11 forskellige lande, herunder Kina, Rusland, Peru, Tyrkiet og Colombia.

Programmet vil fostre 60 konkurrencedygtige topforskere

Ambitionen med ph.d.-programmet er at frembringe en generation af forskere, som er konkurrencedygtige både i Europa og USA.

”Dette er udtryk for en nytænkende tilgang til ph.d.-programmer i Danmark. Vi vil gerne kombinere det bedste fra de amerikanske og europæiske/danske ph.d.-programmer, således at vi kan skabe alsidige, uafhængige og kritisk-tænkende forskere inden for en optimal tidsramme,” siger Professor Joshua Brickman fra Novo Nordisk Foundation Section for Basic Stem Cell Biology ved Københavns Universitet, som også er formand for uddannelsens styringskomite.

Der er plads til 16 studerende på én årgang. Så når programmet er helt oppe at køre, vil ca. 60 studerende være fordelt på de fire centre, men forbundet via ph.d.-programmet. Ansøgere skal have en kompetencegivende uddannelse og omfattende international forskningserfaring.

Birgitte Nauntofte, CEO for Novo Nordisk Fonden, udtaler:

”Ved at finansiere dette internationale ph.d.-program vil Novo Nordisk Fonden gerne bidrage til uddannelsen af den næste generation af topforskere og til at fremme tværfaglige samarbejder. Danmark må nødvendigvis tiltrække de bedste unge forskere for at opretholde og udvikle landets nuværende stærke position inden for biomedicin og bioteknologi. Denne gruppe af ambitiøse talenter vil få en førsteklasses forskeruddannelse, forankret i centrenes internationale og innovative forskermiljøer.”

Programmet er søsat med en officiel åbning på Novo Nordisk Fonden i Hellerup den 9. september med deltagelse af samtlige 14 studerende.

Yderligere information:

Amelia Green, koordinator for Copenhagen Bioscience PhD Programme: amelia.green@cpr.ku.dk

 

 

Om Copenhagen Bioscience PhD Programme

Ph.d.-programmet er fordelt over fire store forskningscentre: 

  • Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research
  • Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability
  • Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research
  • Novo Nordisk Foundation Section for Basic Stem Cell Biology

Centrene, som er forankrede på det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet og DTU i Storkøbenhavn, har tilsammen over 700 ansatte.

Alle centrene bedriver fri og uafhængig forskning. Forskerne på centrene arbejder på ambitiøse og innovative projekter på meget højt videnskabeligt niveau inden for biomedicin og bioteknologi.

Visionen med centrene er at bidrage til løsningen af alvorlige globale udfordringer såsom diabetes og reduktionen af naturlige resurser.

De 14 studerende er udvalgt igennem konkurrenceprægede samtaler med ca. 350 ansøgere.

Ansøgerne søger optagelse på selve uddannelsen og ikke hos en bestemt ph.d.-vejleder, og udvælgelsen baseres på ansøgerens egne præstationer (uddannelse, forskningserfaring, motivation og anbefalinger).

Læs mere om Copenhagen Bioscience PhD Programme her: https://cphbiosciencephd.org/

Læs mere om de fire centre, som deltager i programmet og er støttede af Novo Nordisk Fonden: https://cph-bioscience.com/en/research