Din Facebook eller din smartphone kan stoppe sygdomsudbrud

Computerberegning Dataanalyse Matematisk modellering Statistik
Nyt forskningsprojekt, som involverer forskere fra DTU Compute og data fra DTU-studerende, afslører, at sociale medier og smartphones kan forhindre at sygdom spredes gennem kortvarig personlig kontakt.

Sociale medier kritiseres ofte for at have en negativ indvirkning på vores trivsel eller mentale sundhed - de isolerer, stresser eller gør os ganske enkelt afhængige. Nu ser det ud til, at sociale medier kan have en frelsende effekt i tilfælde af sygdomsudbrud.

”Data fra Facebook og mobiler kan bruges til at identificere personer, som kan vaccineres for at stoppe et sygdomsudbrud”, fortæller lektor Sune Lehmann fra DTU Compute og medforfattere i artiklen Optimizing targeted vaccination across cyber–physical networks: an empirically based mathematical simulation study, som blev bragt for nylig i Journal of the Royal Society Interface.

Centrale aktører holder sygdom væk
Den videnskabelige undersøgelse anvender data fra SensibleDTU-projektet, hvor næsten tusind studerende fik udleveret en gratis smartphone for til gengæld at give forskere mulighed for at overvåge deres digitale og fysiske aktiviteter, anonymt. De indsamlede data fra SensibleDTU har allerede været brugt i forskellige forskningsprojekter om f.eks. søvn eller trafikmønstre.

Opdagelsen i det nye sundhedsbevarende studie er, at personer, som er centrale i digitale netværk, også er centrale i virkelige netværk.

Enys Mones, tidligere postdoc ved DTU Compute, nu data scientist ved Sony Mobile Communications og medforsker i undersøgelsen, forklarer:

"Hvis du er central i den forstand, at du har mange kontakter på din mobil eller på Facebook, hvilket gør dig til bindeled mellem forskellige sociale grupper, er chancerne meget store for, at du også vil være bindeled mellem samme grupper i tilfælde af en epidemi, såsom influenza.

Ved at få overblik over online-kontakter kan vi identificere personer, som er centrale i sociale grupperinger og som vi kan bruge til sygdomsbekæmpelse, når der er begrænsede ressourcer til vaccination. "

Computer modellering
Ved hjælp af en computerbaseret model beregnede forskerne på projektet, at vaccination af disse "centrale" individer ville være næsten lige så effektiv som de mest optimale (eksisterende) vaccinationsstrategier. Den nye strategi vil også være billigere, eftersom digital aktivitet er let at spore.