Dragon-modulet med ASIM ombord under ankomst og sammenkobling med ISS 4. april 2018. (Foto/screenshot: NASA TV)

Dragon-modulet med ASIM er ankommet til ISS

Rumforskning Klimaændringer Rumteknologi og instrumenter

Dragon-fartøjet med det danske rumprojekt ASIM ombord er nået ud til Den Internationale Rumstation. Andreas Mogensen er med til at styre fartøjet på plads fra NASA-kontrolcentret i Houston.

Lige nu foregår en nervepirrende proces 400 km over jorden, som involverer den danske astronaut Andreas Mogensen. Sammen med kolleger er han i gang med at styre Dragon-modulet med ASIM ombord frem til Den Internationale Rumstation ISS 4. april 2018.

Det sker fra hans position i NASA's kontrolcenter på jorden i Houston Texas, og i tæt samarbejde med astronauterne på ISS. Ved hjælp af en fjernstyret robotarm skal de få indfanget og sammenkoblet Dragon-fartøjet med ISS. Operationen ventes at tage 3-4 timer (fra kl. cirka 13.00 dansk tid 4. april 2018).  

"Det er virkeligt spændende at følge, og et af de næste kritiske punkter i processen med at få ASIM sikkert på plads på ISS," fortæller ingeniør Per Lundahl Thomsen fra DTU Space. han er  en del af holdet bag ASIM-projektet og følger processen fra USA.

ASIM samt andet udstyr og forsyninger blev sendt succesfuldt afsted mod ISS fra Cape Canaveral 2. april kl. 22.30 dansk tid med Dragon-modulet på toppen af en Falcon 9-raket fra det private firma SpaceX.

Når Dragon-modulet er indfanget er losses først de forsyninger, der skal ind i selve rumstationen, blandt andet mad og drikke til astronauterne. Derefter gøres det udstyr, der ikke skal indenfor, parat til at blive monteret udenpå ISS. Det gælder blandt andet ASIM, som skal monteres udvendigt på ISS på den del, der kaldes Columbus-modulet.

Andreas Mogensen under arbejdet med at sammenkoble Dragon-modulet med ISS 4. april 2018. (Foto: NASA TV)

(Andreas Mogensen i kontrolcentret i Houstion 4. april 2018 i færd med at sammenkoble Dragon-modulet med ISS)

ASIM skal sidde så den peger ned mod jorden. Fra denne position skal ASIM-instrumenterne de kommende år blandt andet undersøge energiudladninger fra lyn i forbindelse med tordenvejr. De lyn der undersøges slår udad mod rummet og ikke ned mod jorden, som de lyn der typisk ses fra jorden. Det sker omkring 20 til 100 km over jorden.

ASIM er Danmarks hidtil mest omfattende rumprojekt. Projektet hører under den europæiske rumorganisation ESA, men er dansk ledet. DTU Space står for den videnskabelige ledelse, og danske Terma har den tekniske ledelse af projektet.

Du kan læse mere om projektet her på vores ASIM temasider ved at klikke her.

Klik her for at følge ASIM's ankomst til ISS på NASA TV.

(Billedet øverst i artiklen er optaget live af NASA fra ISS omkring kl. 13.15 den 4. april 2018 dansk tid)