Price Invena vinder Danish Design Award i kategorien ’Better Work’. Prisen får de for engangsinstrumentet ClampCut. Foto: Danish Design Award

Innovativt udstyr løser problemer for sundhedspersonale

Medicin og medicoteknik

DTU-startups udvikler nyt miljøvenligt engangsudstyr til hospitaler. Fælles for løsningerne er, at de er enkle, innovative og nemme at bruge.

To nye startups fra DTU fokuserer på at udvikle innovative sundhedsteknologier til et voksende marked, der skal løse sundhedsmæssige udfordringer i fremtiden.

I maj vandt den ene startup, Price Invena, Danish Design Award i kategorien ’Better Work’. Prisen blev givet for engangsinstrumentet ClampCut, der gør det enklere at afklemme og overskære navlestrengen hos nyfødte børn, så jordemoderen kan bruge tid på mødre og børn frem for sterilisering af instrumenter.

Den anden startup, FlexLogical, har modtaget et legat på 150.000 kr. fra Skylab Funding til at udvikle håndholdt udstyr til kikkertoperationer. Bag teknologierne står Frederik Emil Cederfeldt Larsen, der netop har afsluttet sin kandidat på ’Design & Innovation’. Han har konstrueret og designet begge instrumenter i samarbejde med forretningsmanden Peter Sølbeck.

Undgå menneskelige fejl
”Det udstyr, som allerede findes på markedet, er gammelt og svært at rengøre. Vores mål er at udvikle sterilt engangsudstyr, der er fleksibelt, innovativt og let at bruge. Vi har bl.a. arbejdet med, at klemmerne i ClampCut giver den rigtige kliklyd, når man lukker dem i. Det skal reducere risikoen for menneskelige fejl,” siger Frederik Emil Cederfeldt Larsen.

Han fortæller, at jordemødre normalt bruger op til seks forskellige metalinstrumenter, som skal gøres rene bagefter – hvilket er dyrt. Andre metalinstrumenter bliver smidt ud, hvilket ikke er godt for miljøet. Også det nuværende udstyr til at udføre kikkertoperationer giver udfordringer for kirurger. Udstyret bliver normalt brugt i forbindelse med blindtarmsbetændelse og kræft i tarme og lever.

”Vores research viser, at kirurger savner mere bevægelighed i de nuværende instrumenter til kikkertoperationer. Derfor udvikler vi en model, der aflaster kirurgens håndled. Det skal give færre håndledsskader, som flere kirurger lider af. Samtidig er værktøjshovedet på udstyret designet på en måde, så risikoen for utilsigtet klip i organisk væv er minimal,” fortæller Frederik Emil Cederfeldt Larsen.

Et konservativt marked
ClampCut er testet i samarbejde med jordemødre, og kikkertinstrumentet er også ved at finde sin endelige udformning. Det sker efter flere test blandt kirurger, og ved at Frederik Emil Cederfeldt Larsen har gennemgået undervisningsvideoer og studeret procedurer for, hvordan man foretager operationer.

”Der er et stort potentiale for at udvikle nye instrumenter inden for kikkertoperationer. Men det er også et konservativt marked. De unge kirurger går meget op i, at de instrumenter, der bliver brugt, er miljøvenlige. Det første, de spørger ind til, er, at engangsinstrumenterne skal smides ud. De tænker ikke over, at de gamle metalinstrumenter skal rengøres ved hjælp af desinfektion eller sterilisation. Det gør vores engangsinstrumenter langt mere miljøvenlige,” siger Frederik Emil Cederfeldt Larsen.

Engangsinstrumenterne er de eneste af deres art på markedet i øjeblikket.