Foto: KONTRAFRAME
Foto: KONTRAFRAME
Foto: KONTRAFRAME
Foto: KONTRAFRAME

SiteCover giver tørvejr til nybyggeri

Bioteknologi og biokemi
Kæmpetelt på DTU Lyngby Campus skal beskytte det kommende byggeri af bygning 205A mod regn. Teltet er det tredjestørste i Danmark og vil reducere risiko for forsinkelser.

Det er ikke et helt almindeligt telt, der er ved at blive opført på Lyngby Campus i øjeblikket. Det er 28 meter højt, hvert teltben i konstruktionen vejer ti tons, og der er indbygget to kraner, der kan montere tonstunge betonelementer. Det såkaldte SiteCover bliver bygget oppe i luften og bliver pillet ned igen fra luften. Når teltet er væk, vil der stå en ny laboratoriebygning, der bliver en del af DTU’s life science- og bioengineering-aktiviteter.

Fordelen ved SiteCoveret er, at det beskytter det kommende byggeri mod regn og dårligt vejr, der både kan give forsinkelser og uforudsete udgifter. I dag indgår der typisk 40 dage om året, hvor man ikke kan arbejde på grund af vejret. Og det regner ofte lige så meget om sommeren som om vinteren. Normalt bliver regnvandet samlet i byggegruben og skal ledes væk. SiteCoveret samler i stedet vandet på taget af overdækningen og leder det ned gennem benene til kloaksystemet. Det kan reducere ricikoen for forsinkelser og give besparelser på omkring 10 procent af byggesummen.

Overdækker hele byggepladsen

SiteCoveret på DTU er det tredjestørste i Danmark. I øjeblikket benytter Novo Nordisk et større sitecover over byggeriet af en ny fabrik i Måløv, mens Bispebjerg Hospital bygger en logistik-bygning under landets største SiteCover.

”Det nye er, at vi kan levere tørvejr til nybyggerier. Vi overdækker ikke kun bygningen. Vi overdækker hele byggepladsen. Derudover er det en meget robust konstruktion. De tunge stålelementer gør SiteCoveret i stand til at modstå stormvejr, det kan bære store mængder sne og regn - og vigtigst af alt, er der indbygget kraner, der kører på skinner under taget. Der er ikke nogen, der har udviklet et sådan koncept før, ” siger Jacob Maintz, der er medstifter af firmaet SiteCover.



Prototype testet til Ed Sheeran-koncerter

Idéen til overdækningen kommer egentlig fra musikbranchen. Jacob Maintz har som ingeniør arbejdet meget med elementbyggeri og blev ofte irriteret over at skulle bruge halvdelen af sin tid på at planlægge et byggeri efter vejrudsigten - og den anden halvdel på at rydde op efter dårligt vejr. Da han mødte sin makker Claus V. Hansen, der har bygget store koncertscener til underholdningsbranchen, lå løsningen lige foran ham. Her brugte man nemlig scener på 30 gange 50 meter og som samtidig kunne løfte 120 tons udstyr i taget.

Den første prototype af SiteCoveret var halv så stor som teltet på DTU og blev testet på Wembley Stadium i London til tre Ed Sheeran-koncerter. Her blev teltet samlet på 30 timer, mens 90.000 mennesker ventede på at komme ind til koncerten. En del af musikverdenen er fulgt med til DTU. Det er nemlig såkaldte riggere, der normalt sætter musikscener op, der står opførelsen af SiteCoveret.

Store krav til specialprocesser
Ifølge Claus Møller Rasmussen, der er bygherrechef på DTU, har DTU længe kigget efter en model for, hvordan universitetet kan sikre mere produktionseffektive metoder på nybyggerier for ikke at være afhængige af vejrforhold:

”I forhold til den nye laboratoriebygning B205A, så kræver den et særligt kontrolleret byggemiljø, hvor der sættes store krav til specialprocesser, som membranløsninger og støbeprocesser for betonen. Det er derfor et helt oplagt byggeri at bruge SiteCover-løsningen på.”

”Det at vi pakker byggepladsen ind under hele byggeperioden og arbejder under tørre og tætte forhold, giver os mulighed for at teste, hvordan vi kan skrue vores processer sammen på en anden måde i fremtiden. Vi vil gerne kigge på, hvordan vi for eksempel kan bygge organiske byggematerialer tidligere ind i byggeprocessen. Så vi ser frem til en meget spændende byggeproces, hvor vi kan få en masse viden om, hvordan vi arbejder med byggeprocesserne på DTU i fremtiden.”


Facts om SiteCoveret

* Der er indbygget to kraner, der hver især kan løfte 12 tons tunge betonelementer. Sammen kan de løfte 24 tons.
* Teltet på DTU måler 43 meter gange 57 meter.
* Siderne på teltet er 28 meter høje.
* Der er 25 meter under krogen på kranen.
* Det tager ti dage at bygge teltet op.
* Det skal stå færdigt den 12. april.
* Et enkelt teltben i konstruktionen vejer ti tons.