Mads Rømer Svendsen og Christian Breinholt startede Sentar sammen med Lasse Korsholm Poulsen fra CBS. Det skulle være kæmpestort, var drømmen.
Mads Rømer Svendsen og Christian Breinholt startede Sentar sammen med Lasse Korsholm Poulsen fra CBS. Det skulle være kæmpestort, var drømmen.

’Det er svært at lære af succeserne’

Medicinske apparater og systemer Innovation og produktudvikling
Iværksætteri er ingen garanti for et liv med succes, hurtige biler og champagne. Realiteterne er ofte meget anderledes. Hør historien om startuppen Sentar, der kuldsejlede.

Drømmen

”Vi drømte om, at det skulle blive kæmpestort,” husker Mads Rømer Svendsen om tiden, inden den nystartede virksomhed Sentar blev etableret i februar 2016. Dengang studerede han Design og Innovation på DTU sammen med Christian Breinholt fra samme årgang. Med på holdet var også vennen Lasse Korsholm Poulsen fra CBS.

Christian og Mads var midt i tyverne og havde begge rygproblemer. Det var alt for tidligt at få ondt i ryggen, så de undersøgte markedet og fandt ud af, at ryg- og nakkesmerter koster europæiske virksomheder 27 mia. euro i direkte og indirekte omkostninger på grund af sygemeldinger. Løsningen var simpel, mente de to iværksættere. Medarbejderne på landets virksomheder skulle bruge deres hæve-sænke-borde meget mere.

Vennerne havde en optur. Det virkede ligetil. Det var et clear cut. De to ingeniørstuderende gik i gang med at kombinere en avanceret sensorteknologi efter nudging-princippet, som skulle hindre, at medarbejderne sad ned for længe ad gangen. Samtidig gik Lasse Korsholm Poulsen i gang med at udvikle forretningsmodeller.

”Vi ville gerne have succes. Det var driveren. Og da vi fik vores første bevilling, var det en kæmpe sejr. Selv om vi var uerfarne, følte vi os bekræftet i, at vi kom med unge friske øjne og sparkede døren ind,” fortæller Mads Rømer Svendsen.

Christian Breinholt fortsætter: ”Iværksætteri bliver ofte fremstillet som et liv med succes, hurtige biler, champagne og luksus. Et liv, som flere og flere stræber efter. Af samme grund har begrebet iværksætteri vundet indpas i Danmark de seneste år. Det manifesteres f.eks. tydeligt i programmet ’Løvens Hule’ og gennem kendis-iværksættere som Tommy Ahlers og Christian Stadil.”

”Realiteterne er bare helt anderledes.”

Hverdagen

I begyndelsen gik det stærkt. De to venner studerede om dagen og arbejdede med deres opfindelse i weekender og om aftenen. Det var spændende og uforpligtende. Det lille team talte nu også humanfysiologen Anders Peter Lund. I juni 2016 udviklede iværksætterne den første ”Shifty”, og testede den på medarbejdere i nogle af Danmarks største virksomheder. Prototypen, der minder om en mobiltelefon med en fod, registrerede skrivebordets højde, og hvornår medarbejderne var til stede. Når det var tid til at rejse sig fra stolen, fik medarbejderne automatisk besked fra Shifty, der lyste op med en besked. Prototypen fungerede godt.

I august 2016 gik Mads Rømer Svendsen og en kammerat i gang med at skrive speciale. Det viste sig, at specialet kom til at gribe ind i kernen af den nystartede virksomhed. Sideløbende undersøgte Lasse Korsholm Poulsen markedet i de store virksomheder, som iværksætterne troede, at de skulle sælge deres løsning til. Studiet viste, at virksomhederne ikke ønskede at købe den nyudviklede løsning på rygproblemer; deres største arbejdsmiljøproblem var støj og stress.

”Lasse kommer hjem og siger: ’Det er fint, at I bruger på den anden side af 60 timer om ugen på at udvikle teknologien, at I ikke sover om natten og ikke ser jeres kærester. Men vi kan ikke se, hvor vi skal sælge det her’,” fortæller Christian Breinholt.

Så begyndte problemerne.

Nedturen

"Man hører altid om succeserne. Men det er svært at lære af succeserne. Generelt bør alle os, der fejler, måske blive bedre til at fortælle historierne."
Mads Rømer Svendsen

Bølgerne gik højt. Specielt to gange i løbet af efteråret 2017 blev teamet uenige, mens de stod i værkstedet på DTU Skylab. Hvad er det, vi skal?

Specialet skulle hjem. Mads Rømer Svendsen og kammeraten kunne ikke begynde på et nyt speciale, få måneder før det skulle afleveres. Det var ikke fedt.

”Vi så en mulighed for at kombinere startup-virksomheden med specialet. Men hvis man etablerer en startup, ved man ikke, hvad der sker i næste uge. Man skal være villig til at ændre plan, hvis den er forkert. Vi kunne ikke ændre kurs. Vi havde lige været igennem et halvt år, hvor vi havde bygget prototyper, der viste gode resultater. Vi havde knoklet,” siger Mads Rømer Svendsen.

I august 2017 blev Sentar udvalgt til at deltage i hardware-konkurrencen Danish Tech Challenge (DTC) på Scion DTU. Samtidig landede drengene et InnoBooster-projekt, hvor de skulle forbedre deres prototype til forsikringsselskaberne. På Scion DTU talte Sentar med rådgivere og mentorer, der mente, at iværksætterne fik svært ved at tjene penge på deres startup.

”Da går det op for os, at vi står på en brændende platform. Det, vi troede var vores marked, kan ikke hænge sammen. Vi stopper midt i DTC. Det sker ikke en bestemt dag. Det er mere en glidende overgang. Vi lukker den ene dør efter den anden,” siger Mads Rømer Svendsen.

Christian Breinholt fortsætter: ”Vi stiller ikke op til finalen. Det sidste dødsstød får vi, da en større virksomhed skriver en mail til os om, at de ikke vil købe vores produkt. Det var ellers vores sidste skud i bøssen. De skriver, at de har gang i deres egne ting, men at vi er velkomne til at søge job hos dem en dag. Vi reagerer forskelligt. Jeg begynder at grine – Mads synes ikke, at det er sjovt.”

Eftertanke

Frustration. Irritation. Opgivelse. Lettelse.

”Det er svært at indrømme over for sig selv, at forretningsidéen ikke holder. Bare fordi man får det at vide, er det ikke sikkert, at man forstår det. Det tager et stykke tid for mig at forstå,” siger Mads Rømer Svendsen.

I december 2017 - efter to års intenst arbejde – lukkede de tre stiftere virksomheden. Undervejs brugte de rigtig mange timer, sagde farvel til en stifter, byggede fire forskellige prototyper, diskuterede og skændtes, afprøvede flere markeder og meget mere. En bagage, de nu roder op i for at finde fejltagelser og årsager, så andre forhåbentlig kan lære af dem.

”Man hører altid om succeserne. Men det er svært at lære af succeserne. Generelt bør alle os, der fejler, måske blive bedre til at fortælle historierne. For de fleste fejler. Det handler om at være ærlig. Det synes vi ikke, at der er så meget af.”

Mads Rømer Svendsen og Christian Breinholt er nu jobsøgende. Lasse Korsholm Poulsen arbejder som konsulent for Implement Consulting Group.