Rink Isbræ i Grønland er et af de steder, hvorfra store mængder smeltet indlands-is forsvinder ud i verdenshavene og fører til havstigninger. (Foto: NASA/OIB).

Unik klima-mission afsluttes snart som et stort stjerneskud

Satelitter Klimaændringer Isforskning
DTU Space har leveret store videnskabelige bidrag til NASA’s klimaforsknings-mission GRACE, som nu afsluttes efter 15 år.

De to klimasatellitter GRACE 1 og 2 har udtjent deres formål og vil brænde op som stjerneskud på himlen, så snart de træder ind i jordens atmosfære den kommende tid.

Siden GRACE-missionen blev sendt i rummet af NASA i 2002, har den foretaget omfattende kortlægning af jordens klima. Forskning fra blandt andet DTU Space baseret på data fra GRACE-satellitterne har været med til at fastslå, at Grønland hvert år mister omkring 280 mia. ton indlands-is svarende til en global havstigning på 0,8 millimeter pr. år.

DTU Space har sat et stort aftryk på missionen. Foruden omfattende klimaforskning på baggrund af de data, der hentes ned fra GRACE-satellitterne, har DTU Space også leveret to stjernekameraer til hver satellit, som har sikret, at de har navigeret præcist indbyrdes og i deres baner omkring jorden.

”GRACE-missionen har været helt speciel. De to satellitter har udgjort en relativt billig mission, som samtidig har bidraget i helt ekstrem grad til videnskabeligt arbejde. Der er kommet hundredvis af videnskabelige artikler ud af de data, de har leveret. Danske forskere og DTU Space har bidraget til en stor andel af dem, som både hovedforfattere og medforfattere,” fortæller professor Per Knudsen fra DTU Space.

”GRACE regnes blandt de vigtigste klimamissioner, der hidtil har været gennemført i rummet. Den danner grundlaget for store dele af IPCC’s arbejde og rapportering om klimaet”. 

Senere er der kommet andre missioner til, som nu fortsætter arbejdet med at overvåge jordens klima fra rummet ved at levere data til forskerne.

Præcis kortlægning af Grønlands ismasser
 
GRACE-satellitterne har både kortlagt jordens tyngdefelt, det hydrologiske kredsløb og vigtige forhold omkring oceanernes bevægelser.

"Kortlægningen er sket med stor præcision, som har ført til vigtige forskningsresultater. Blandt andet har vi ved hjælp af disse data været i stand til at kortlægge ismassernes forandringer i Grønland meget præcist. Data fra GRACE-satellitterne er dermed en af grundene til, at vi i dag så præcist kender til klimaforandringernes indflydelse på isens afsmeltning,” siger Per Knudsen.

I princippet måler GRACE-satellitterne variationer i jordens tyngdefelt, som blandt andet ændrer sig, når vandmasser flytter sig. For eksempel, når is smelter og forsvinder ud i havene, når vand flyttes fra underjordiske reservoirer og når havvand ændrer temperatur. Ud fra disse data, kan blandt andet forandringer i ismasserne så beregnes.

"GRACE regnes blandt de vigtigste klimamissioner, der hidtil har været gennemført i rummet"
Per Knudsen, professor DTU Space

”GRACE er en af de NASA-satellitmissioner, der har fået flest udmærkelser gennem tiden, og vores bidrag har fungeret perfekt, hvilket vi naturligvis er stolte af,” siger professor på DTU Space John Leif Jørgensen, som står bag udviklingen af stjernekameraerne til GRACE-satellitterne.

Ingen fare for rumskrot på Jorden

Det kan ikke fastlås med sikkerhed, hvornår satellitterne kommer ind i Jordens atmosfære og brænder op, efter at de nu har brugt deres brændstof og er på vej ned.

Men der er ingen fare for, at de styrter ned og ødelægger noget her på Jorden, fastslår John Leif Jørgensen.

”Det er et krav, at GRACE-satellitterne er bygget på en måde, så intet materiale fra dem kommer til at nå Jordens overflade, før det er fuldstændigt brændt op,”  siger han.

I første omgang vil det være GRACE 2, der når atmosfæren og forvandles til et stjerneskud. Måske sker det allerede her i julen.

Gæt hvornår satellitten GRACE 2 brænder op i Jordens atmosfære og vind chokolade, et besøg på DTU Space og et møde med astronaut Andreas Mogensen.