Foto: DTU Byg
Foto: DTU Byg

Ph.d. Cup-finalist vil opvarme huse med salt og solvarme

Energilagring Solenergi
Mark Dannemand forsker i at lagre solvarme i salt og dermed lave et miljøvenligt alternativ til opvarmning af huse. Han er også finalist i Ph.d. Cup 2017, hvor han skal dyste mod fire andre forskere om, hvem der er bedst til at formidle sin forskning.

Mark Dannemand åbner ventilen på det gennemsigtige glas, der står på bordet foran ham. Glasset ligner dem, man har syltede rødbeder eller agurker i. Dette glas indeholder dog ingen syltevarer. Til gengæld er det fyldt med flydende, underafkølet salt.

I flydende tilstand er saltet en passiv varmekilde, der hurtigt kan aktiveres ved at tilsætte et saltkrystal. Det er netop det, Mark Dannemand skal til nu. I det øjeblik, saltkrystallen rammer den flydende salt, begynder forvandlingen: Saltmassen krystalliserer og bliver samtidig varmere.

”Den underafkølede salt holder sig stabil ved stuetemperatur, men så snart den bliver forstyrret af for eksempel en saltkrystal, starter en krystalliseringsproces, som samtidig fører til en opvarmning af saltmassen. Ved at udnytte denne underafkøling er det muligt at lagre varme over lange perioder uden varmetab,” forklarer Mark Dannemand.

Varmelagring i salt er Mark Dannemands forskningsområde. Det har sikret ham en plads i finalen i konkurrencen Ph.d. Cup 2017, der bliver afgjort på lørdag. Her skal Mark Dannemand sammen med fire andre forskere dyste om, hvem der er bedst til at formidle sin forskning på tre minutter på tv.

Miljøvenlig opvarmning af huse

Mark Dannemand afleverede sidste år ph.d.-afhandling om netop varmelagring i salt. Nu er han ansat som postdoc hos DTU Byg, hvor han arbejder henimod at opskalere konceptet til en størrelse, der giver mulighed for at opvarme et enfamilieshus.

”Den type varmelagring, jeg arbejder med, kan hjælpe med at gøre vores energiforbrug mere miljøvenligt. Både fordi saltet kan genbruges, og fordi det er solvarme, der bruges til at opvarme saltet. Solvarmen opfanges ved hjælp af solfangere og overføres til saltlageret ved hjælp af et system af pumper, rør og varmevekslere,” fortæller Mark Dannemand. 

Der er dog stadig et stykke vej, inden opvarmningsprocessen kan bruges i en størrelsesorden, der vil kunne opvarme et hus. Derfor er der stadig meget forskning tilbage for Mark Dannemand, som blandt andet skal have en bedre forståelse af, hvad der kemisk sker i saltet ved smeltning og krystallisering, og undersøge mulighederne for at udvikle et varmelager, der hverken fylder eller koster for meget.

Vinderen af Ph.d. Cup 2017 bliver kåret i et tv-show, der bliver sendt på DR2 lørdag den 29. april kl. 20.00.

Læs mere om Ph.d. Cup 2017 her.