ASIM monteret på ISS 13. april 2018 - ses øverst t.v. på billedet. (Foto: ESA/P. Thomsen)

ASIM-observatoriet er monteret på rumstationen og fungerer

Rumforskning Rumteknologi og instrumenter Jordobservation

DTU Space ser frem til at få data fra rumobservatoriet ASIM, som blev monteret på den internationale rumstation ISS i weekenden.

Lyn- og tordenjægeren ASIM fra DTU Space er på plads, tændt og virker. Det viser de første test af ASIM i rummet, som nu er i fuld gang.

I fredags  blev ASIM-observatoriet pakket ud og monteret på ydersiden af ISS ved hjælp af en robotarm. Henover weekenden blev udstyret så startet op uden problemer.

ASIM's hovedcomputer er startet op. Det samme gælder det ene af de to hovedinstrumenter, røntgen-detektoren MXGS, hvor både computer, strømforsyninger og otte detektormoduler nu er tændt og fungerer som forventet. Også det andet hovedinstrument, MMIA-enheden med optiske kameraer, er ved at blive startet op og testet.

"Alt fungerer som planlagt efter transporten derud og montage i et barskt miljø udvendigt på rumstationen. Nu forestår et arbejde med at teste og kalibrere instrumenterne. Derefter kan vi komme i gang med at indhente videnskabelige data, og så bliver det for alvor spændende," fortæller direktør på DTU Space, Kristian Pedersen.

De første data er ankommet

Fra sin position på Columbus-modulet uden på ISS 400 km over jorden skal ASIM-udstyret de kommende år undersøge energiudladninger fra lyn og relaterede processer i forbindelse med tordenvejr. De lyn, der undersøges, slår udad mod rummet og ikke nedad, som de lyn der typisk ses fra jorden. Det sker omkring 20 til 100 km over jorden.

De første signaler fra røntgenstråling og lyn i rummet er kommet i hus. De bruges i første omgang til at sikre, at alt fungerer, som det skal. Der går stadig nogle uger, før alt udstyret er testet, og der mere systematisk kan hentes og analyseres data til forskerne om de voldsomme uvejr og lyn i rummet.

Data behandles i Belgien og hos DTU

Data kommer ned fra ISS via ESA's operationscenter i Belgien, hvorfra de sendes videre til ASIM-datacenteret på DTU Space. Her renses og sorteres data, for blandt andet at fjerne 'støj', så de bliver brugbare for forskerne.

ASIM nåede frem til Den Internationale Rumstation ISS den 4. april. Det er Danmarks hidtil mest omfattende rumprojekt. Projektet hører under den europæiske rumorganisation ESA, men er dansk ledet. DTU Space står for den videnskabelige ledelse, og danske Terma har den tekniske ledelse af projektet.

(På billedet øverst i artiklen ses ASIM monteret på ISS øverst t.v. Midt i billedet ses Dragon-fartøjet, som bragte den ud til ISS. T.h. herfor anes robotarmen, der blev brugt til at montere ASIM uden på Columbus-modulet på ISS).

Læs mere om ASIM her på dansk.

Read about ASIM here in English.

ASIM news in English from project partners (ESA, Terma and NASA).