Team Lundtech vinder Oi-X finalen forår 2018. Foto: Kaare Smith

Højteknologisk plaster vinder innovationskonkurrence

Medicinske apparater og systemer Medicin og medicoteknik

Et plaster, som kan måle bevægelsesmønstre hos personer med Parkinsons sygdom, fik førstepladsen i DTU Skylabs Open innovation-X-finale.

Tre minutter til at pitche idéen og en kort spørgerunde over for et dommerpanel. Sådan var vilkårene for 83 studerende, der tirsdag stillede op i DTU Skylabs Open innovation X-finale med 200 fremmødte eksterne gæster og studerende. Det vindende hold, 'Lundtech', modtog 30.000 kr. for en prototype på et højteknologisk plaster, som med indbyggede sensorer kan måle bevægelsesabnormiteter hos patienter med Parkinsons sygdom.

”Projektet vandt, fordi Lundbeck, der havde stillet udfordringen, var begejstrede over løsningen. Den var enkel, de studerende havde tænkt hele vejen omkring produktet, og så skilte de sig ud i forhold til de andre, fordi de havde lavet en prototype, som viste, at det kunne lade sig gøre. Det er et virkelig flot resultat efter godt en uges arbejde,” siger professor Jakob E. Bardram fra DTU Compute og direktør for Copenhagen Center for Health Technology – CACHET, der var formand for dommerkomitéen. 

Nikolai Eskild Jensen, der til daglig læser på DTU's diplomingeniøruddannelse Proces & Innovation, var med på det vindende Lundtech-hold og var stolt over at være løbet med førstepladsen.

”Vi har deltaget, fordi vi godt kan lide at konstruere noget, der virker. Det har været hårdt, og vi har sovet for lidt, men vi har lært meget af processen, fordi vi har arbejdet på tværs af uddannelser som matematik, medicin og proces og design. Og så giver det rigtig meget, at arbejde med en problemstilling fra det virkelige liv, siger Nikolai Eskild Jensen.

Andenpræmie til digitalt netværk

Ud over Lundtech-plasteret gik andenpladsen på 20.000 til tre studerende fra DTU og CBS, som havde udviklet et digitalt netværk til at kortlægge stærke forskningsmiljøer for Novo Nordisk. Systemet var baseret på oplysninger om videnskabelige publikationer fra blandt andre Pubmed og Scopus. Derudover gik IDA´s sundhedspris på 10.000 kr. til en app designet til at anvende eksisterende data på smartphones til at give sundhedsråd, og endelig blev den bedste pitch præmieret med 10.000 kr.

Årets udfordringer i Open Innovation X var stillet af Tryg Forsikring Danmark, Lundbeck og Novo Nordisk. Alle udfordringerne lå inden for årets digtale sundhedstema, hvor de studerende har arbejdet med deres løsninger i et innovationssprintformat tilrettelagt og faciliteret af DTU Skylab . Forud for finalen har de i alt 19 hold deltaget i en udviklerweekend, hvor de fik mulighed for at arbejde tæt sammen med de firmaer, der har stillet årets fire udfordringer:

  • Hjælp os med at designe en proaktiv tilgang til innovative partnerskaber. Hvem er nøgleaktørerne og hvor er netværkene i relevant forskning (Novo Nordisk)
  • Vi deler - min omsorg. Hvordan sikrer man et sundt og aktivt seniorliv med en crowdfunded eller peer to peer forsikring? (Tryg)
  • Hvordan vurderer man bevægelsesabnormiteter hos patienter med Parkinson sygdom ved hjælp af teknologier der kan anvendes i patients hverdag? (Lundbeck)
  • Hvordan giver man råd om personlig behandling og livsstilsrådgivning baseret på passive datastrømme fra mobile enheder? (Novo Nordisk)

Finalen i Open innovation X var kulminationen på Oi-X-forløbet i forårssemesteret. Deltagende grupper kan nu vælge at arbejde videre med deres projekt i et inkubationsforløb, evt. i samarbejde med de firmaer, der har stillet udfordringen. Til oktober afvikles efterårets Oi-X der vil have bæredygtighed og FN's 17 verdensmål som tema.