Satellitten Ulloriaq skal på forsøgsbasis bruges til at teste monitorering af fly og skibe i det arktiske område i 2018-20. (Foto: GomSpace)

Unik dansk satellit er sendt i kredsløb over Arktis

Satelitter Jordobservation Rumteknologi og instrumenter
En ny dansk satellit er sendt i rummet for at teste monitorering af skibe og fly i det arktiske område. Det sker i samarbejde mellem DTU, Forsvarsministeriet og virksomheden Gomspace.

Den danske satellit Ulloriaq er her til morgen - 2. februar 2018 - blevet sendt succesfuldt i rummet.

"DTU har mange års erfaring med både Arktis og satellitter, og det kombineres på fremragende vis i det her projekt"
Kristian Pedersen, direktør DTU Space

Her skal den kredse over Arktis cirka 540 km over Jorden for at teste, om denne type rumudstyr i fremtiden kan bidrage til forsvarets opgaveløsning i området.

Projektet løber frem til 2020. Den kommende tid testes blandt andet satellittens evne til at tage billeder og opfange signaler fra skibe og fly.

Projektet er et samarbejde mellem DTU Space, Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) og virksomheden Gomspace. Det er FMI, der står for projektet og har indgået kontrakten, mens DTU står for det videnskabelige arbejde med udvikling af udstyr til satellitten. GomSpace har stået for at bygge den og har driften af den i rummet.

En unik mission

Det er en unik mission, idet det er første gang de tre organisationer samarbejder om et rent dansk rumprojekt, der kan have potentiale til at sikre, at forsvaret får sin egen kapacitet på området. Avanceret teknologi spiller en stigende rolle i forsvarets opgaver, og det er den, DTU Space nu bidrager med at udvikle.

”Vi er glade for at kunne bidrage med vores viden. DTU har mange års erfaring med både Arktis og satellitter, og det kombineres på fremragende vis i det her projekt,” siger direktør på DTU Space, Kristian Pedersen.

”Derudover er samarbejdet og den succesfulde opsendelse af satellitten et strålende eksempel på, hvordan vi med udvikling af højteknologiske løsninger kan hjælpe forsvaret med blandt andet at løse civile opgaver for samfundet.”

Et bedre situationsbillede

I forbindelse med forsøget skal forsvaret evaluere brugbarheden af sådan et satellit-system i forhold til muligheden for at opnå et bedre ’situationsbillede’ af Arktis i fremtiden.

Ideen er, at satellitten skal kunne bidrage til overvågningen af forsvarsministeriets ansvarsområde i Arktis og indgå i den civile opgaveløsning, som forsvaret forestår i området. Herunder eksempelvis søredning.

”Udviklingsfasen har været spændende. Der er sensorer med på satellitten, der nu skal testes,” siger Charlotte Wiin Havsteen, der er afdelingschef for Forsvarets Center for Operativ Oceanografi.

”Om bord er der en antenne til at lytte efter signaler fra skibe og en, der lytter efter fly samt et kamera til at tage billeder i klart vejr i dagtimerne. Der er foretaget et stort arbejde med at koordinere frekvenser med andre lande, der har satellitter i kredsløb, for at kunne operere satellitten og modtage data i Aalborg.”

Satellitten og systemerne ombord, der nu skal testes, er opsendt fra Jiuquan Satellite Launch Center i Kina.