De to satellitter GRACE 1 OG 2 har kredset om Jorden med DTU-udstyr ombord og hentet klimadata siden 2002, her i 2017 slutter missionen. (Illustration:NASA)

Konkurrence: Gæt hvornår satellitten bliver til et stjerneskud

Satelitter Jordobservation Rumteknologi og instrumenter

Gæt hvornår satellitten GRACE brænder op i Jordens atmosfære og vind chokolade, besøg på DTU Space og et møde med astronaut Andreas Mogensen.

De to klimasatellitter GRACE 1 og 2 har udtjent deres formål og vil brænde op, så snart de træder ind i Jordens atmosfære. Men hvornår sker det?. Det kan du være med til at gætte og til gengæld vinde chokolade, en rundvisning på DTU Space og et møde med den danske astronaut Andreas Mogensen.

De to NASA-satellitter blev opsendt i 2002 for at undersøge klimaforandringer på Jorden. Til at navigere har de hver to stjernekameraer fra DTU-Space ombord. Begge satellitter kommer til at brænde op i atmosfæren og lyse op på himlen over Jorden i et kort kraftigt lysglimt. Hvis det sker på dagsiden af Jorden, kan man se det som et stjerneskud i fuldt dagslys.
 
GRACE 2 er løbet tør for brændstof, og vil brænde op inden jul. GRACE 1 har stadig en smule til overs og vil brænde op om nogle måneder. 

Så vores konkurrence handler i første omgang kun om, hvornår GRACE 2 brænder op.

Hvor og hvornår, det helt præcist sker, ved vi ikke. Måske bliver det her i julemåneden. Satellitterne kommer cirklende tættere og tættere på Jorden, men det er uforudsigeligt, blandt andet fordi de ikke cirkler i Jordens rotationsretning. Desuden unden kan satellitten 'rulle' om på 'højkant', så modstanden øges, og så falder den hurtigere nedad.

”Til sidst bliver luften så tæt at satellitten brænder op på mindre end et kvart omløb. Ingen ved præcist, hvornår dette sker, og det gør det yderligere vanskeligt at gætte, at satellitten tumler rundt og derfor nogle gange har en lille og andre gange en stor side i front,” siger professor på DTU Space John Leif Jørgensen.

"Men vi har de data, der skal til for at give et kvalificeret bud. Vi får jævnligt opdateringer på, hvor satellitterne befinder sig. Og det bliver kritisk, når satellitten befinder sig omkring 160 til 100 km over Jorden."

Fredag den 30. november var GRACE 2 således 266 kilometer over Jordens radius ved Ækvator (6378 km). GRACE taber mellem 2 og 3 kilometer højde per dag for tiden, men da lufttætheden øges eksponentielt, som den kommer tættere mod Jorden, vil faldet gå stærkere og stærkere og satellitten bliver varmere. Bremseeffekten er 15W/m2 i 300 kilometers højde. Den er 39 i 250 kilometer. 160 i 200 kilometer. 1.300 i 150 km. Og 170.000W/m2 i 100 kilometers højde.

”Til sammenligning har en kogeplade på et komfur en effekttæthed på cirka på ca. 10-30.000 W/m2,” siger professor på DTU Space John Leif Jørgensen, som har udviklet kameraerne, som satellitterne navigerer efter.


Data for GRACE 2:

(vi opdaterer tabellen her på siden dagligt undtagen i weekenderne).

Første kolonne angiver dag nr. (324 er 20. november, her var GRACE 2 ca. 282 km over Jorden).
Anden kolonne angiver højde over Jorden i km.

324: 282

326: 280

328: 277

331: 272

333: 269

334: 266

338: 259

339: 258

348: 236 (seneste data: 14. dec. kl. 17.30 DK tid)


Sådan deltager du i konkurrencen:

Konkurrencen gennemføres i samarbejde med videnskab.dk.

For at være med skal du gå ind på konkurrencen her hos videnskab.dk og give dit gæt på, hvornår GRACE 2 vil brænde op - efter at have set lidt på vores tabel og de øvrige data. Reglerne er enkle: 

  • Du må kun gætte én gang.
  • Du SKAL skrive dit gæt på en dato og et klokkeslet (dansk tid) for genindtrædelse i Jordens atmosfære.
  • Du skal komme med dit bud, inden satellitten brænder op.
  • Hvis flere gætter det rette tidspunkt, trækker vi lod blandt de mest korrekte bud. 

Her kan du læse mere om GRACE-satellitterne.

Her er en film, der kort fortæller om missionen.

Hvis du har spørgsmål, så klik her og skriv til kommunikationsansvarlig Morten Garly Andersen på DTU Space.