Foto: Mikal Schlosser

Vil du dufte til min moskultur?

Bioteknologi og biokemi
Lektor Henrik Toft Simonsen fra DTU Bioengineering holdt reception for sit firma Mosspiration Biotech, som er kommet godt i gang med at sælge duftproducerende mosser.

Overalt på bordene i laboratoriet står petriskåle og prøveglas med flydende grønne moskulturer. Gæsterne myldrer rundt og åbner de små beholdere for at gætte på, hvilken plante, der har leveret duftgener til de forskellige prøver. Der er et par biografbilletter på højkant til den skarpeste næse, og den viser sig at tilhøre en af instituttets studerende.

Duften er fin, men ikke voldsom; de flygtige stoffer fordamper lidt, hver gang man letter på låget til den flydende kultur. Men det er heller ikke sådan mosset bliver solgt.

Produktet Orbella (’den smukke kugle’) kommer som et samlesæt bestående af en rund, åben glasbeholder, en bomuldspose med hvide sten og en petriskål med en næringsrig gelé og en pude af mos. Stenene vædes og blandes med geléen, de skovles ind i glaskuglen, og til sidst placeres den gennemvædede mospude på stenene, hvor den lever videre og bliver ved at udsende gode dufte, bare den får vand og lidt gødning af og til.

Hvis man nu får lyst til sådan en duftgiver, der lever af sollys, CO2 og vand og ikke indeholder skadelige kemiske forbindelser, så skal man ikke bo i Danmark eller et andet europæisk land. Mosset er nemlig genmodificeret, og gmo-planter har meget svært ved at blive godkendt på vore breddegrader, selv om Henrik Toft Simonsen godt kan garantere, at hans mos er ugiftigt og ikke indeholder patogene organismer. Moscellerne har bare modtaget duftgener fra gran, citroner og andre duftende urter.

"Vi sælger godt i USA og forsøger nu at få lavet miljøundersøgelser, så vi kan få tilladelser fra asiatiske og sydamerikanske lande, men jeg tror aldrig, vi får det ud i Europa. Vi har ikke kræfter til den meget langstrakte politiske proces, som NGO-høringer og godkendelser både i EU og nationale parlamenter fører med sig. Det går lettere i USA, hvor man ’kun’ skal bevise, at produktet ikke kan skade landbruget," siger han.

Dropper ikke DTU-forskningen

Alligevel ser Henrik for sig, at Mosspiration måske allerede til næste år vokser ud af det lille laboratorium, som de lejer af DTU, og bliver nødt til at ansætte en administrerende direktør. Selv har han nemlig ikke planer om at forlade sin lektorstilling på DTU. Han holder alt for meget af at forske i de grønne celler og få nye idéer til, hvordan de kan bruges.

Henrik er i gang med en stribe forskningsprojekter, som forhåbentlig vil føre til en hurtigere produktionstid og mere strømlinede cellefabrikker.

Orbella er Mosspirations første produkt, men det bliver helt sikkert ikke det sidste. Henrik, hans medarbejder Hansol Bae og de mange studerende, som laver projekter i firmaet, er i fuld gang med også at få mosset til at producere æteriske olier og stoffer, der kan indgå i medicinske præparater. Og måske kan de endda gøre det selvlysende eller tomatrødt. Kun fantasien sætter grænser.