Foto Colurbox

Virtual reality kan bruges i kampen mod demens

Informationsteknologi

It-virksomheden Pactor undersøger sammmen med DTU-forskere, hvordan virtual reality kan bremse udviklingen af demens.

Når mennesker rammes af demens bliver deres minder, livshistorie og identitet langsomt udvisket. Selvom sygdommen ikke kan helbredes, kan dens udvikling bremses eller forsinkes, og it-virksomheden Pactor og DTU går nu sammen om udviklingen af en teknologi der gør netop dét ved hjælp af virtual reality.

"Vi vil udvikle et nyt it-værktøj til brug i ældreplejen, som skal stimulere hjerneaktiviteten hos demente for på den måde at træne deres kortidshukommelse og taleevne og dermed forbedre deres livskvalitet," forklarer Farzad Saber, direktør for Pactor.

I projektets første del vil forskerne undersøge livsminderne hos en gruppe ældre med demens fra to plejecentre i Ballerup Kommune og integrere dem i forskellige VR-oplevelser.

Hver patient vil få vist sine egne minder i VR. Målet er at se, hvor godt demenspatienter reagerer på virtuel reality som en hukommelsesudløser sammenlignet med f.eks. fotografier, som ofte bruges i dag. Efterfølgende gennemføres test med kognitive øvelser og stimulering af hukommelse og minder ved hjælp af VR-spil og kognitive øvelser:

"Gennem virtual reality vil de ældre for eksempel blive bragt i situationer, hvor de kan genkende eller opdage noget, der minder dem om tidligere erfaringer. Det kan hjælpe dem med at genskabe deres minder og samtidig stimulere deres sprog, når de skal formulere deres egne minder,” forklarer Helle Rootzén, professor og leder af  learnT DTU, et center for digital læringsteknologi på DTU.

Udover forskere og ansatte i Pactor arbejder studerende på uddannelserne Digitale medieteknologier og Informationsteknologi, på projektet som en del af deres speciale:

"På den måde bygger projektet bro mellem forskning, uddannelse og industri," siger Helle Rootzén. Virtual reality testes første gang på gruppen af demens-patienter tidligt i løbet af foråret 2018.