Foto Thomas Hjort Jensen

Nyt laboratorium for grønne tagløsninger

Klimatilpasning

Der mangler test og standarder for de populære grønne tage. Det bliver der ændret på med et nyt laboratorium på Ballerup Campus.

Antallet af kvadratmeter grønne tage er femdoblet siden 2013, fra 39.000 til hele 197.000 kvm. Alligevel findes der ingen standardisering på området, og derfor har et hold lektorer og studerende allieret sig med to virksomheder, som er leverandører af grønne tagløsninger, om at etablere et laboratorium på DTU’s Ballerup Campus.

”Ingeniører, bygherrer og rådgivere holder sig ofte til anvisninger og normer, når der skal bygges nyt eller restaureres. Vi tænkte, at der også måtte findes en standardiseret tilgang til grønne tage i Danmark. Men nej. Vi løb derfor ind i en masse spørgsmål, som vi ikke kunne finde svar på. Det vil vi gøre noget ved, og hjulpet godt på vej af et fantastisk samarbejde med de to virksomheder har vi nu etableret et udendørs laboratorium for grønne tage,” siger lektor Jesper Molin, der underviser på DTU’s diplomingeniøruddannelse og er medansvarlig for projektet.

Laboratoriet består af en række test- og demonstrationsprojekter drevet af en gruppe studerende. De undersøger bl.a. tagenes effekt på tagkonstruktionen, på fugten i huset, isoleringen og fordampningen. For dem kan det dog godt være en smule grænseoverskridende at arbejde uden faste normer.

Mange forskellige systemer

”De studerende bliver virkelig udfordret. De er nødt til at tænke innovativt og ud af boksen for at drive laboratoriet. Heldigvis er de nysgerrige og lærenemme, og de er allerede begyndt at tænke grønne tage ind i andre projekter,” fortæller Jesper Molin.

For virksomheden Byggros er visionen med samarbejdet at få etableret et nationalt testcenter for grønne tage. Her skal løsningernes forskelle synliggøres over for rådgivere og bygherrer, så det bliver nemmere at navigere i feltet, sammenligne løsningerne og vælge ud fra konkrete behov.

”I dag findes der en masse forskellige systemer inden for grønne tage. De kan alle noget forskelligt. Nogle kan forsinke store mængder regn, andre tage hånd om plante- og dyreliv. Men problemet er, at de alle bliver slået over én kam. Det er ligesom at sammenligne pærer med bananer, og det holder ikke,” siger Torben Hoffmann, teknisk salgskonsulent hos Byggros.

Indtil videre består laboratoriet af tre grønne tage: Et fra hver af de to producenter og et ’neutralt’ forsøgstag. Resultaterne forventes så småt at begynde at rulle ind i starten af 2018.