Bæredygtige byer

For første gang i menneskets historie lever flere mennesker i byerne end på landet. Ifølge FN vil 6,5 milliarder mennesker – eller to tredjedele af jordens befolkning – bo i byområder i 2050.

Denne verdensomspændende urbanisering skaber kolossale udfordringer for byerne: Luften skal kunne indåndes, vandet i hanerne drikkes, trafikken skal glide, boligerne opvarmes eller afkøles, spildevandet renses og bortskaffes, gaderne belyses og ekstreme nedbørsmængder håndteres.

Byerne har brug for nye og smartere løsninger for at kunne håndtere det stigende pres på ressourcerne. Under overskriften Smart Cities arbejder storbyer verden over med at finde løsninger på udfordringerne.

På DTU bidrager vi til den bæredygtige byudvikling. Grøn energi og energieffektive løsninger er blandt vores styrkepositioner, og vores forskere arbejder eksempelvis tæt sammen med myndigheder og virksomheder i projektet EnergyLab Nordhavn, hvor vi eksperimenterer med at sammentænke el og varme, energieffektive bygninger og elektrisk transport i ét intelligent system.

Billede af havnefront i bykvarteret Nordhavn i København

Antallet af mennesker, der lever i byerne, er for første gang i menneskets historie større end antallet, der lever på landet. Urbaniseringen giver naturligvis en række udfordringer for livet i byerne. Læs mere om, hvordan DTU bidrager udviklingen af bæredygtige byer.

 

Faciliteter inden for bæredygtige byer

Nordhavn
EnergyLab Nordhavn er et levende storbylaboratorium i Nordhavn, hvor bla. DTU forsker i intelligente energisystemer. 
Hvid trappeopgang
DTU åbner to nye laboratorier, der skal gå i dybden med teknisk geologi, geoteknik og udvikling af bæredygtige byggematerialer.
Skib med sejl på havet

Automatisering af skibsfart kan i fremtiden gøre øboers færgetransport mere fleksibel og sikre mulighed for nem overfart på tværs af havneløb.

 

Bevillinger til forskning i bæredygtige byer

Aften bybillede af trafikken

Milliarder til stort innovationsnetværk

Et europæisk netværk, der skal udvikle fremtidens byer og transport-
former, har fået en EU-bevilling på flere milliarder kroner og bliver måske verdens største innnovationsnetværk for fremtidens transport-
udfordringer.

Læs mere

 

Studenterprojekter om bæredygtige byer

Efterladte madrester på Roskilde Festival
Madspild er et stort problem. Studerende fra DTU undersøger problemet på Roskilde Festivalen.
Måleapparat
En startupvirksomhed og to DTU-studerende måler, hvor og hvornår festivalens boder og gæster bruger vand. Målet er løsninger, der kan spare på vandet.

Bæredygtig pasta

En gruppe studerende på DTU har udviklet en måde at forvandle letfordærveligt, daggammelt overskudsbrød til langtidsholdbar, bæredygtig pasta.

 

Tværgående samarbejde

Kanaler med vand ved bebyggelse

Vand på dagsordenen

Vand er for alvor kommet på den globale dagsorden. Problemerne er mangeartede og varierer fra region til region. DTU etablerede i 2014 Water DTU for at sikre, at ingeniører arbejder på tværs. Centret etablerer også samarbejder med eksterne aktører.

Læs om Center for Water Activities (engelsk)