Sikker digitalisering

Verden er digital og styret af den computer- og sensorteknologi, der har revolutioneret samfundet igennem de sidste 30 år. I takt med at stadig flere enheder kommunikerer via internettet og er udstyret med kunstig intelligens bliver den fysiske verden (mennesker, produkter og produktion) koblet sammen i den digitale verden.

På DTU forsker vi i, hvordan den digitale teknologi bidrage til at skabe et bedre liv for den enkelte og en bæredygtig fremtid for os alle sammen. Vi kan f.eks. monitorere patienter og behandle dem i eget hjem; vi kan styre trafikken sikkert, og vi kan udnytte den grønne energi langt mere effektivt end i dag ved at anvende big data, kunstig intelligens og Internet of Things-løsninger.

Vi har også ekspertise inden for f.eks. sikker datakryptering. Et område, som bliver stadig mere aktuelt i takt med digitaliseringen af enorme mængder data gør lande, industrier og det enkelte menneske sårbare over for hackerangreb og cyberkriminalitet.

Billede af lodning på printplade. Tema om sikker digitalisering

Industri 4.0 kaldes også for den fjerde industrielle revolution. Flere og flere produkter bliver gjort smarte og mere intelligente ved at blive udstyret med små computere, der kan opsamle enorme mængder af data.

 

Centre inden for sikker digitalisering

Security animationsbillede i blå nuancer
Centret Security DTU blev oprettet i 2017 med det formål at styrke DTU’s forskning og lette myndigheders og virksomheders adgang til universitetets viden på sikkerhedsområdet.
Blå maskine
Nyt Internet of Things-center skaber overblik og giver en samlet indgang til alle IoT-aktiviteter på DTU.
Sort/hvid computerskærm. Foto: Colourbox
Et effektivt forsvar mod cyberangreb kræver, at man lærer at tænke som en hacker. Og det er netop formålet med hackerlaboratoriet, hvor de studerende skal lære, hvordan man kan hacke - i cybersikker-hedens navn.

 

Bevillinger til forskning i sikker digitalisering

Per Christian Hansen. Foto: Joachim Rode

Professor Per Christian Hansen fra DTU Compute modtager VILLUM Investigator-bevilling på 35 mio. kroner. Han vil udvikle nye algoritmer, som kan beskrive usikkerheden i beregningen af inverse problemer.

Læs hele artiklen

 

Studenterprojekter om sikker digitalisering

Cyklist ved siden af lastbil. Foto: Colourbox
Tre studerende har udviklet et augmented reality-system, som fjerner blinde vinkler ved at illudere, at lastbilen bliver gennemsigtig for chaufføren.
Glade studerende med diplom
Startups med DTU-studerende om bord vandt fire ud af fem kategorier til Venture Cup, inklusive hovedpræmien på 100.000 kr.
Skærm med lysende pære

DTU studerende Jonas Vollhaase Mikkelsen har udviklet en algoritme, der gør det lettere for virksomheder at producere videoer til e-læring.

 

Tværgående samarbejde

Laserteknologi. Foto: Lars Dalby Nielsen
Danish Hub for Cybersecurity er et foreløbig fireårigt initiativ støttet af Industriens Fond med 21 mio. kr. og organiseret i samarbejde mellem førende virksomheder og organisationer, forsknings- og undervisningsinstitutioner.
Forskningsapparat. Thorkild Amdi Christensen
Fire universiteter slår sig sammen for at skabe et nyt innovationsmiljø, DTU Skylab Digital, der skal styrke digital udvikling, forskningsprojekter og startups i hovedstadsregionen.
Skib sejler i havet

En ny håndbog skal hjælpe kommunerne med at tackle cybertrusler ved smart city-projekter. DTU Computes Hackerlab har leveret det faglige indhold til bogen.