Fridolin Okkels (tv.) er opfinderen og Anders L. Østergård forretningsmanden i deres fælles virksomhed, Fluidan. Foto: Joachim Rode

Opfindelse kan få ketchuppen til at flyde rigtigt

fredag 13 feb 15

Få mere at vide

  • Fridolin Okkels, fridolin.okkels@fluidan.com
  • Anders L. Østergård, anders.ostergard@fluidan.com

    Læs mere på fluidan.com

Sådan virker rheometeret

Når en væske passerer gennem en buet kanal påvirkes det af kanalvæggene, og ændrer væskens strømning. Resultatet er, at trykket ændrer sig. Opfindelsen går ud på at kombinere et simpelt rør og en kompliceret kanal-geometri og måle trykfaldet bestemte steder. Herefter udføres en matematisk bearbejdning af tryksignalerne. Det giver kunderne præcis de værdier, som skal bruges til at finde den rette flydeegenskab. Syddansk Teknologisk Innovation er investor på startup-virksomheden.
Produktionsvirksomheder kan årligt spare omkring en mio. kr. ved at installere en såkaldt mikrofluid-chip, der måler, hvordan væsker flyder i alt fra maling, shampoo til ketchup.

En lille ny opstartsvirksomhed, der er udsprunget fra DTU, står nu klar med en opfindelse, der kan revolutionere markedet for måling af væskers flyde-egenskaber og viskositet. Opfindelsen er baseret på en ny mikrofluid-chip-teknologi, der måler, om væsker som yoghurt, cremer, shampoo og maling flyder på den helt rigtige måde.

Når det såkaldte mikro-rheometer er sat i produktion, kan det placeres på kundens fabrik og måle væsker direkte og kontinuerligt fra de rør, hvor produktionen foregår. Det gør opfindelsen unik. I dag måler produktionsfolk flydeegenskaberne ved at pendle mellem fabrik og laboratorie for skiftevis at tappe væsker og udføre målinger.

Undgå tidskrævende målinger

Ifølge en af stifterne, Anders L. Østergård, der er kemiingeniør og business manager med 25 års erfaring i industrielle markeder og fødevareingredienser, kan virksomhederne spare omkring en mio. kr. om året ved at installere et enkelt apparat:

”I dag kan det tage længere tid at kvalitetssikre flydende produkter end at producere dem, fordi målemetoderne er meget tidskrævende. Hvis man kan undgå den traditionelle fremgangsmåde, vil det være muligt at fordoble produktionen. Vores håb er derfor at indføre et nyt ’mindset’ og gøre det mainstream at måle flydeegenskaber på linje med temperatur og pH -værdi.”

Opfindelsen kan bruges under produktionen, i forskning og udvikling og være til gavn for både fødevareproducenter, virksomheder inden for den kemiske industri, farve- og lakindustri og raffinaderier. Men også virksomheder, der producerer procesudstyr og arbejder i olieindustrien kan få glæde af opfindelsen.

Gør processen hurtigere
"I dag kan det tage længere tid at kvalitetssikre flydende produkter end at producere dem, fordi målemetoderne er meget tidskrævende."
Anders L. Østergård, medstifter af Fluidan

Bag idéen til den nye målemetode står Fridolin Okkels, der er uddannet fysiker og indtil for nyligt ansat som lektor på DTU Nanotech, hvor han har arbejdet med væsker og optimerede strukturer. Han afleverede det første patent i 2011, og i marts 2014 mødte han Anders L. Østergård gennem Copenhagen Spin-outs, der skaber levedygtige biotek- og fødevareteknologivirksomheder baseret på offentlig forskning. Lige før jul fik teamet en licensaftale med DTU og en finansieringsaftale med en investor. 1. januar åbnede de officielt dørene til virksomheden.

”Opfindelsen forener mikrofluidik og struktur-optimering, der netop er de to ting, som jeg har været fascineret af gennem min karriere. Desuden opdagede jeg, at selv om firmaerne bruger lang tid på at måle flydeegenskaberne med et klassisk rheometer, så ender de med kun at bruge en eller to kritiske værdier. Hvis jeg kunne måle de tal på én gang, kunne processen gøres hurtigere,” fortæller Fridolin Okkels.

Global arbejdsplads

I dag har firmaet bevist, at teknologien virker i laboratoriet på DTU Fødevareinstituttet. Nu skal den testes i nogle virksomheder for at vise, at den er robust og virker 24/7. På lang sigt kan der udvikles et mobilt apparat på størrelse med et usb-stik. Anders L. Østergård fortæller:

”I dag bliver der årligt solgt udstyr til at måle flydeegenskaber for 1½ mia. kr. på globalt plan. Vores mål er en årlig omsætning mellem 20-40 mio. kr. om fire-fem år. På sigt kan det blive meget større. Nu er hele verden vores arbejdsplads.”

Relaterede Videoer  

Vis flere