Luftfoto af de 12 økosystemer, der indgik i klimaforsøget Climaite. Foto: Kim Pilegaard

Stort klimaforsøg i dansk natur overrasker

tirsdag 03 feb 15

Kontakt

Teis Nørgaard Mikkelsen
Lektor
DTU Miljø
21 33 13 94

Kontakt

Kim Pilegaard
Professor Emeritus
DTU Miljø
40 25 68 39
Dansk natur kan modstå moderate klimaforandringer, viser det unikke klimaeksperiment Climaite. Men klimaforandringerne går ud over økosystemernes evne til at optage CO2.

Af Lotte Grandorf og Lotte Krull

Hvordan vil klimaforandringer påvirke Danmarks natur anno 2075? Det har det enestående tiårige klimaforsøg Climaite netop givet svar på. Klimaforsøget, som er udført af DTU i samarbejde med Københavns Universitet og Aarhus Universitet, har fremlagt overraskende resultater fra de ti års undersøgelser, og der er både en god og en dårlig nyhed:

Den gode nyhed er, at Danmarks natur ser ud til at være overraskende hårdfør og altså i stand til at modstå moderate klimaforandringer i fremtiden. Den dårlige nyhed er, at økosystemernes optag af CO2 fra atmosfæren ser ud til at halveres inden udgangen af dette århundrede.

Forsøget inddelte et hedeområde nord for Jægerspris i 12 jordarealer med forskellige kombinationsmuligheder. Nogle økosystemer blev udsat for varme, nogle for tørke, nogle for CO2 og nogle for alle tre faktorer. Alle de otte mulige kombinationer blev undersøgt, selvom økosystemer, som blev udsat for alle tre faktorer, er de mest realistiske, da de ligner de forandringer, vi forventer i fremtiden.

Overraskende resultater

Resultaterne fra det tiårige forsøg overrasker forskerne. Seniorforsker ved DTU Kemiteknik Teis Nørgaard Mikkelsen har fulgt, passet og plejet økosystemerne ved Jægerspris, og han forklarer:

”Det er et overraskende resultat, at det ikke nødvendigvis er en katastrofe for klimaet, når man lægger alle faktorerne sammen. Tværtimod viser flere af vores resultater, at jordfaunaens biodiversitet og mængde stort set ikke bliver påvirket af den fulde kombination af varme, tørke og CO2. Faktisk kan kombinationen ligefrem have en dæmpende effekt i forhold til økosystemernes udledning af CO2,” forklarer Teis Nørgaard Mikkelsen, der fortsætter:

”Desværre er det bare ikke hele sandheden. Vores resultater viser på den anden side også, at den fulde kombination af behandlinger reducerer økosystemets samlede kulstofoptag med mere end 50%. Med andre ord, ser vi altså potentielt på en fremtid, hvor planterne ikke længere kan optage den mængde CO2, som vi er afhængige af i forhold til at bevare balancen i udvekslingen af CO2. med atmosfæren,” forklarer Teis Nørgaard Mikkelsen.

Læs mere om Climaite-resultaterne på DTU Kemitekniks website.

Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

Vis flere