Kreativ videnskabsformidling vinder Science-konkurrence

tirsdag 10 maj 16

Kontakt

Ulf Aslak Jensen
Postdoc
DTU Compute

Kontakt

Sune Lehmann Jørgensen
Professor
DTU Compute
45 25 39 04

En video om, hvordan studerende på DTU bevæger sig ind og ud af sociale grupper er netop løbet af med sejren i en ny video-konkurrence udskrevet af magasinet Science.

I jagten på kreativ formidling af videnskab har magasinet Science lanceret konkurrencen Data Stories, hvor lange artikler afløses af små 90-sekunders videoer. Forskere fra hele verden har således indsendt videoer til konkurrencen, hvor det gælder om at formidle komplekse data klart og kreativt.

Den erklærede hensigt med konkurrencen var at tilskynde og anerkende overbevisende visuelle repræsentationer af videnskabelige data. Der var ingen begrænsninger for hvilken type data, der skulle bruges, men det skulle være gratis og offentligt tilgængeligt.

Ulf Aslak Jensen, der er kandidatstuderende i digitale medieteknologier, vandt studenter-kategorien med videoen “How People Gather: An Interactive Visualization Approach”.

I videoen fortæller han, hvordan DTU-studerende ’flyder’ gennem sociale grupper i løbet af en dag. Videoen har sin baggrund i projektet Sensible DTU, hvor 1000 studerende blev udstyret med en smartphone, mod at de lod forskere på DTU Compute følge deres færden – og online aktivitet – over to et halvt år.

”Motivationen for projektet var at opfinde en bedre måde at visualisere netværk, der ændrer sig over tid. Og her bruger jeg bluetooth-data fra Sensible DTU, som netop kan vise, hvordan studerende på DTU bevæger sig i løbet af en uge. Man kan for eksempel ret tydeligt se, hvordan de mødes i bestemte grupper til forelæsninger om formiddagen. Disse grupper bliver opløst omkring frokost, hvor der dannes nye, som så igen opløses inden de skal møde til forelæsning igen,” siger Ulf Aslak.

Han fortæller, at det langsigtede perspektiv med projektet først og fremmest er at forstå sociale dynamikker mellem mennesker bedre, og at formatet ikke nødvendigvis begrænser sig til DTU-studerende, men kan bruges til at visualisere og forstå et hvilket som helst system, der opfører sig som et netværk over tid.

Se nyheden fra Science og de to andre vindere

Klik på billedet i toppen for at se videoen

Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

Vis flere