Foto: COLOURBOX

DTU-spinout skal bekæmpe zika-virus

mandag 22 aug 16

BluSense Diagnostics, der udspringer af DTU Nanotech, er blandt 21 virksomheder og firmaer, der skal finde løsningen på den globale zika-udfordring.


Frygten for zika-virus, der kan medføre misdannelser og hjerneskader, er mere aktuel end nogensinde. Op til OL i Brasilien, advarede 150 internationale videnskabsmænd mod risikoen for, at OL kan medføre en spredning af zika.

Et af de vigtigste våben i kampen mod den myggebårne virus kan meget vel vise sig at være dansk. Nu har US-AID - The U.S Agency for International Development - valgt at støtte DTU-spinout virksomheden BluSense Diagnostics med en forskningspris.

Et kæmpe skulderklap
I foråret udskrev US-AID en ’Grand Challenge’, hvor man efterlyste innovative idéer og løsninger til at løse zika-problemet. På få uger modtog man mere end 900 bud fra virksomheder, universiteter og forskere fra hele verden.

Over de seneste måneder er idéerne blevet grundigt gennemgået, og 21 virksomheder og firmaer er blevet udvalgt til at arbejde videre med at finde en løsning.

“Som relativ nystartet virksomhed er det et kæmpe skulderklap at modtage den amerikanske stats anerkendelse for de resultater, vi allerede har opnået og støtte til vores fremtidige arbejde. Det er en støtte og anerkendelse, som vi meget gerne vil dele med DTU Nanotech, der har været med på sidelinjen fra vores første idéer og patenter til vi tog springet og etablerede os som virksomhed for fire år siden,” siger Filippo Bosco, CEO i BluSense Diagnostics.

Svar på få minutter
BluSense Diagnostics er langt fremme i at udvikle et system, hvor man hurtigt og billigt kan diagnosticere bærere af en anden myggebåren virus som dengue.

Løsningen består af et lille apparat, som kombineres med en engangschip, der er specielt designet til at kunne genkende dengue ved hjælp af avanceret nanoteknologi. En enkelt bloddråbe er nok til at gennemføre analysen. Det er dette system, man nu vil videreudvikle, så det også kan benyttes til at detektere zika-virus.

“Hvis vi skal vira som dengue og zika til livs, kræver det, at vi kan begynde behandlingen tidligt. Også der, hvor der normalt er langt til hospitalerne. Løsningen kan benyttes ude i felten og give svar på ganske få minutter,” siger Filippo Bosco.

Vil du vide mere

BluSense Diagnostics

US AID