Uddannelsen giver mig et nyt mindset

”Det er en spændende rejse. Jeg kan godt lide, at man er procesorienteret, samtidig med at man tænker videnskabeligt. Det her studie har sat en faglig og personlig udvikling i gang hos mig, som jeg egentlig slet ikke havde regnet med,” fortæller Flemming Davidsen, der er kvalitetschef hos System Frugt i Tilst ved Århus.

Det var en drøm, der omsider gik i opfyldelse, da Flemming Davidsen begyndte på Masteruddannelsen i Fødevarekvalitet og -sikkerhed, som KU og DTU sammen udbyder. ”For seks år siden hørte jeg for første gang, at der ville komme en masteruddannelse i fødevarekvalitet og -sikkerhed. Efter tre år gav min ledelse endelig ok for, at jeg kunne gå i gang med tage masteruddannelsen,” fortæller Flemming.

Nye værktøjer til problemløsningen

Det er Flemmings arbejdsplads, der betaler for uddannelsen og udgifter til undervisningsmaterialer osv. Til gengæld arbejder han stadigvæk på fuldtid og læser så Masteruddannelsen i Fødevarekvalitet og –sikkerhed i fritiden. Men for Flemming har det absolut været den ekstra indsats værd.

Flemming forklarer: ”Både på det personlige og det faglige niveau har masteruddannelsen givet mig nye værktøjer og tilgange til, hvordan jeg skal gå til en problemstilling. Tidligere havde jeg kun fokus på, at jeg skulle løse en problemstilling med det samme. Nu er jeg bevidst om, at jeg skal identificere årsagerne til problemet. Det gør jeg, når jeg bruger værktøjer som RCA - Root Cause Analysis, risikovurderinger og analyse af værdikæden.”

Aflatoxin i tørrede figner

”Til afslutningsprojektet er vi tre, der arbejder sammen i en arbejdsgruppe. Vi startede op med, at vi hver især kom med et ideoplæg. Vi valgte mit ideoplæg, som handler om aflatoxin i figner,” fortæller Flemming og fortsætter med at fortælle, ”vi har bl.a. undersøgt, hvilke risici der er ved tørrede figner.”

På studietur til Tyrkiet

”For at kende værdikæden til bunds tog vi til Tyrkiet i august 2013, hvor vi fulgte hele processen fra dyrkning til tørring, lagring, produktion og myndighedskontrol,” fortæller Flemming og fortsætter, ”vi har interviewet de tyrkiske myndigheder, besøgt forskellige laboratorier i Tyrkiet, snakket med en professor i Izmir, undersøgt vejrforhold og været hele vejen rundt i forhold til alle mulige faktorer.”

Økologi og ærtesuppe – alt har været spændende

”I forhold til arbejdsbelastningen, så bliver specialet hårdere end de foregående kurser, fordi det er sidste del af masteruddannelsen. Bortset fra det, så synes jeg, at alt har været spændende på kurserne – uanset om det har handlet om økologi eller ærtesuppe,” fortæller Flemming.

”Denne her uddannelse har givet mig et helt nyt mindset i forhold til at kunne forklare årsagssammenhænge. Der går ikke en dag, hvor jeg ikke har fat i forskellige elementer, jeg har fået med fra uddannelsen, som jeg bruger i mit arbejde,” fortæller Flemming og fortsætter, ”jeg tror virkelig ikke, jeg kunne have været ansvarlig på ledelsesdelen for tre år siden, hvis jeg ikke havde gennemgået det her efteruddannelsesforløb.”

Fra pølsemager til kvalitetschef

Flemming har arbejdet hos System Frugt i over 10 år. Vejen til jobbet som kvalitetschef hos System Frugt har ikke været snorlige. Oprindeligt var Flemming pølsemager, men efter nogle år tog han flere forskellige efteruddannelseskurser inden for levnedsmiddelkontrol. Efterfølgende fik Flemming arbejde hos det, der i dag hedder Fødevareregion Århus.

Herefter landede Flemming hos firmaet System Frugt. Flemming fortæller: ”I begyndelsen brugte jeg faktisk kun ganske få timer om ugen på selve kvalitetsstyringsdelen, men efterhånden voksede den del af mit job mere og mere. I dag har jeg fem medarbejdere under mig her i System Frugt. Efterhånden som System Frugt er vokset, er mit arbejde også blevet mere komplekst.”

Mere ledelsesansvar i takt med organisationens vækst

Flemming forklarer om System Frugt: ”For 13 år siden solgte man den første abrikos, og herefter er der kommet flere og flere varer fra Tyrkiet. Omsætningen er eksploderet. I dag sælger vi tørrede frugter, nødder, forskellige kerner og kikærter, bulgur og lign.”

”Omsætningen er gået fra at være på omkring de 100 millioner d.kr. til i dag at være på 565 millioner d.kr. Det betyder også at mit arbejde lige så stille har ændret sig over de år jeg har været her. I starten tog jeg selv en masse prøver af varerne. I dag er det mere den overordnede struktur, jeg arbejder med.”

Kontakt

E-mail: jlas@ifro.ku.dk
Telefon: 35 33 30 10