Luftfotos og tandsæt i digital 3D

Jesper Schou
 
Manager - Dental CAD, 3Shape A/S
Uddannelse: Civilingeniør fra DTU. Ph.d. fra DTU Space
Fritidsinteresser: To børn lægger beslag på meget af hustruens og Jespers Schous tid, men der er lejligheder hvor det lykkes Jesper at spille fodbold samt læse litteratur
Alder: 39 år
 
Jesper Schou afsluttede sit ph.d.-projekt ”Feature extraction for Topographic Mapping” på DTU Space i 2001. Instituttet rådede over en flybaseret syntetisk apertur radar, der kunne optage 3-dimensionelle billeder af jorden. Jespers projekt gik ud på at behandle data fra disse optagelser og derfra skabe topografiske kort. Det var kortudformning på en helt ny måde.
 
- Kan du fortælle om baggrunden for at du valgte at kaste dig ud i et ph.d.-forløb?
Det var først på de sidste to år af studiet, hvor jeg tog specialkurser på DTU Informatik og DTU Space, at jeg blev inspireret til at gå den vej. Under et udlandsophold på the University of Sheffield fik jeg besøg af Henning Skriver fra DTU Space, og han nævnte på et tidspunkt hvorvidt jeg havde overvejet et ph.d.-forløb. Det var først da jeg begyndte at se det som en realistisk mulighed. At det blev DTU Space var primært et personspørgsmål, som den slags ofte er. Rent fagligt kunne jeg nok lige så godt have valgt DTU Informatik, men det blev DTU Space på grund af muligheden for at få Henning Skriver som vejleder. En vejleder som rent faktisk har tid til at give støtte og sparring, er bestemt ikke en selvfølge, men kulturen på DTU Space var ganske enestående.
 
- Hvordan kom du til 3Shape efter afslutningen?
Jeg var allerede i løbet af ph.d.-tiden blevet klar over, at jeg ville afprøve et karriereforløb i det private frem for den klassiske forskervej. Jeg holdt mig derfor orienteret om mulighederne og da jeg nåede de sidste måneder af projektet blev 3Shape samtidigt stiftet. Virksomheden 3Shape A/S er i virkeligheden et spin-off af et kandidatprojekt fra DTU. Jeg kendte den første ansatte i 3Shape, og da jeg fik tilbuddet om at arbejde videre både med 3D billedbehandling og med en masse matematik var der ikke så meget at betænke sig på, så var det selvfølgelig ekstra tillokkende at være med til noget nyt helt fra starten. Nu er 3Shape blevet markant større og har i dag 150 ansatte med udviklingskontorer både i København og i Kiev, salgskontorer i USA og Kina samt en stor produktionsafdeling i Polen.
 
- Hvad beskæftiger du dig med her på 3Shape?
I begyndelsen var det hardware-software løsninger til høreapparater som jeg og resten af virksomheden havde fokus på, men siden har det bredt sig til at omfatte en vifte af brugertilpassede health-care produkter. I dag er det ikke mindst CAD CAM-løsninger inden for dental-industrien, der er det store forretningsområde for 3Shape. Hvis man eksempelvis ønsker en ny krone, der er perfekt tilpasset, kan vi i dag modellere en optimeret digital brugertilpasset model langt bedre end de ældre modeller, fremstillet efter støbte aftryk af tandsættet. En af de store fordele ved arbejdet er, at vi ikke kun udfører matematisk modellering i teorien, men at vi på 3Shape faktisk også opnår at se resultatet af vores modellering som et konkret praktisk produkt, der anvendes af brugere.
 
- Husker du nogle særlige elementer fra dit studieforløb, som du kan bruge i dit nuværende arbejde?
En af de ting jeg selv oplevede som meget markant er, at mit studium formede sig væsentligt anderledes, end jeg fra starten havde forestillet mig. Først var det en kilde til en del frustration, men på et tidspunkt accepterede jeg det og fik rettet projektet og projektplan ind så det passede med hverdagen. Nu, hvor jeg har været lang tid i en virksomhed og i dagligdagen oplevet hvordan projektplaner konstant ændres og nye opgaver dukker op med kort varsel, kan jeg se, at studiets mangel på lineært og forudsigeligt forløb faktisk betød en stor fordel siden. I virkeligheden afspejler det nok et realistisk professionelt arbejdsliv med sine smidige udviklingsprojekter og mange iterative processer.
 
- Har du gode råd til andre, der overvejer et ph.d.-studiet?
Jeg var selv glad for, at jeg havde lært DTU Space at kende inden jeg gik i gang. Det gav en stor ballast, at jeg havde taget individuelle specialkurser inden ph.d.-studiet, og det bør man bestemt gøre, så snart man har mulighed for det. Når jeg kigger tilbage, kan jeg godt få øje på, at jeg tidligere burde have åbnet mit ph.d.-projekt mere op for en bredere kreds. Da jeg selv sent i forløbet aktivt søgte assistance fra andre institutter og specialister fik jeg pludselig øje på helt nye muligheder i projektet. Jeg vil afgjort råde alle til at gøre noget tilsvarende.