Sådan studerer du online
”Stanford i underhylere” er tit det udtryk, der bliver brugt til at karakterisere onlineuddannelsernes særlige kendetegn. Her er du nemlig selv direktøren for din uddannelse i dine egne private gemakker. Men friheden gør, at det ikke er underhylere, men studieteknik, du skal have styr på.

Fleksibilitet på godt og ondt
Når du læser online, er dit læringsforløb ekstremt fleksibelt, fordi indholdet ligger og venter på dig. Kombinationen mellem fleksibilitet og multimediealt indhold gør, at du kan følge præcis den læringsstil, du foretrækker.
Friheden til at lære hvor, hvornår og hvordan du vil, kan vende sig mod dig og blive til store spørgsmål: Hvordan gør jeg? Hvornår har jeg tid? Hvorfor vil jeg overhovedet det her? Derfor har vi lavet tjeklisten over de fem ting, du skal have styr på, når du studerer online.
1. Motivation
For at dit læringsforløb på nettet bliver godt, skal du gøre dig klart, hvad din motivation er. Det er derfor vigtigt at, du som det førstefinder ud af, hvorfor du vil lære noget på nettet. Det er nemlig motivationen der afgør de mål, du har med at følge kurset.
2. Mål
For at du lykkes med dit onlinekursus, er det vigtigt, at du rent faktisk er klar over, hvad dit mål med kurset er. Internettet er gigantisk – også når det kommer til uddannelse. Det kan derfor være en god ide, hvis du prøver at skrive din motivation og dine mål ned inden du åbner en browser.
3. Struktur
Lige så sure de faste mødetider kan være, lige så effektive er de til at skabe en fast struktur, der får dig hele vejen gennem et læringsforløb. Skab samme faste struktur omkring dit onlinekursus. Prøv at finde et kursus der fungerer som et normalt universitetskursus med løbende moduler og faste deadlines. Dette er en stor hjælp, fordi læringsforløbet allerede er planlagt, og det eneste du skal er at arbejdemed stoffet. En god ide er, at du reserverer faste blokke af tid i løbet af ugen, hvor du arbejder med kurset.
4. Arbejd aktivt med stoffet
Onlinekurser består oftest af tungt og komplekst stof og den eneste måde at få det ind i hovedet er at arbejde med det. Det vil sige; læs teksterne, tag noter, se foredragene og bestå opgaverne. Men udnyt også de muligheder den digitale form giver. Udnyt at du kan stoppe din professor midt i en sætning og spole tilbage, gense foredrag, læse udskrifterne og teste dig selv med små, indlagte quizspørgsmål.
5. Den menneskelige faktor
Hvis du er typen der allerede bliver helt træt ved tanken om akavede samtaler og irritationen ved at høre på andre studerende, der elsker at høre sig selv snakke - og det er derfor du vælger onlineundervisning, fordi du her kan fravælge det sociale element, begår du en stor fejl. Det der virkelig kan få dig til at lykkes med onlinelæring, er nemlig at du engagerer dig i kursets sociale liv.
Måske bliver du bedt om at uploade et billede og skrive en kort tekst om, hvorfor emnet interesserer dig. På den måde etablerer du en online presence, hvilket er noget af det vigtigste for om studerende gennemfører kurset.