Sikker digitalisering

Verden er digital og styret af den computer- og sensorteknologi, der har revolutioneret samfundet igennem de sidste 30 år. I takt med at stadig flere enheder kommunikerer via internettet og er udstyret med kunstig intelligens bliver den fysiske verden (mennesker, produkter og produktion) koblet sammen i den digitale verden.

På DTU forsker vi i, hvordan den digitale teknologi bidrage til at skabe et bedre liv for den enkelte og en bæredygtig fremtid for os alle sammen. Vi kan f.eks. monitorere patienter og behandle dem i eget hjem; vi kan styre trafikken sikkert, og vi kan udnytte den grønne energi langt mere effektivt end i dag ved at anvende big data, kunstig intelligens og Internet of Things-løsninger.

Vi har også ekspertise inden for f.eks. sikker datakryptering. Et område, som bliver stadig mere aktuelt i takt med digitaliseringen af enorme mængder data gør lande, industrier og det enkelte menneske sårbare over for hackerangreb og cyberkriminalitet.

Artikler om digitalisering

Industri 4.0 kaldes også for den fjerde industrielle revolution. Flere og flere produkter bliver gjort smarte og mere intelligente ved at blive udstyret med små computere, der kan opsamle enorme mængder af data.

Læs mere i temaet om digitalisering

 

Centre inden for sikker digitalisering

Centret Security DTU blev oprettet i 2017 med det formål at styrke DTU’s forskning og lette myndigheders og virksomheders adgang til universitetets viden på sikkerhedsområdet.
Nyt Internet of Things-center skaber overblik og giver en samlet indgang til alle IoT-aktiviteter på DTU.
Foto: Colourbox
Et effektivt forsvar mod cyberangreb kræver, at man lærer at tænke som en hacker. Og det er netop formålet med hackerlaboratoriet, hvor de studerende skal lære, hvordan man kan hacke - i cybersikker-hedens navn.

 

Bevillinger til forskning i sikker digitalisering

Per Christian Hansen. Foto: Joachim Rode

Professor Per Christian Hansen fra DTU Compute modtager VILLUM Investigator-bevilling på 35 mio. kroner. Han vil udvikle nye algoritmer, som kan beskrive usikkerheden i beregningen af inverse problemer.

Læs hele artiklen

 

Studenterprojekter om sikker digitalisering

Foto Colourbox
Tre studerende har udviklet et augmented reality-system, som fjerner blinde vinkler ved at illudere, at lastbilen bliver gennemsigtig for chaufføren.
Startups med DTU-studerende om bord vandt fire ud af fem kategorier til Venture Cup, inklusive hovedpræmien på 100.000 kr.
Learning start-up

DTU studerende Jonas Vollhaase Mikkelsen har udviklet en algoritme, der gør det lettere for virksomheder at producere videoer til e-læring.

 

Tværgående samarbejde

Grundstoffet silicium er grundlaget for stort set al mikroelektronik. Kæmpestore krystaller af ultrarent silicium med en diameter på op til 30 cm dyrkes og skæres i tynde skiver af Topsil GlobalWafers. Siliciumskiverne bruges af verdens førende elektronikproducenter, som bygger integrerede kredsløb i ultratynde lag på overfladen. Firmaet Capres producerer avanceret måleudstyr, der kan karakterisere de elektriske egenskaber af kredsløbene. Med ny laserteknologi fra NKT Photonics og optisk sensorteknologi fra DTU vil TRIM-projektet udvikle kontaktløse målemetoder til kvalitetssikring af både det rene silicium-materiale og under udviklingen af næste generations integrerede kredsløb. Foto: Lars Dalby Nielsen.
Ny optisk teknologi kan revolutionere halvlederindustrien og skabe helt nye muligheder inden for bæredygtig elektronik og datahåndtering.
Thorkild Amdi Christensen
MADE og MADE Digital er initiativer som arbejder for at beholde produktionsvirksomheder og innovationskompetencer i Danmark bla. gennem digitalisering.
Det maritime innovationsprojekt Blue INNOship satte fokus på udvikling af energieffektive og digitale løsninger til fremtidens skibe.