Andreas Mogensen tager de første billeder af lyn og tordenskyer

torsdag 10 sep 15

Kontakt

Torsten Neubert
Chefkonsulent
DTU Space
45 25 97 31

Kæmpelyn filmet af Andreas Mogensen fra rumstation

Andreas Mogensen benyttede sin hviletid på Den Internationale Rumstation til at filme et tordenvejr over Indien fra Cupola, der er en glasklokke under rumstationen ISS. Andreas har filmet en Blå Stråle (Blue Jet), som er lyn fra skyerne op til 50 kilometers højde. Men ikke nok med det. For første gang kan man se den blå stråle pulsere. Det vil sige, at den slår opad flere gange i hurtig rækkefølge. Noget lignende ser man i normale lyn, der slår ned.

Se film.

 

Danmarks første astronaut Andreas Mogensen har taget billeder af tordenskyer under sin IRISS-mission på Den Internationale Rumstation. Billederne skal gøre forskerne klogere på tordenskyer og kæmpelyn.

Den danske astronaut Andreas Mogensen har taget billeder af tordenskyer over Mexico og Caribien fra Den Internationale Rumstation ISS. Ifølge Belgian User Science Operations Center foregik fotograferingen nemt og ligetil. Hos DTU Space vækker billederne begejstring, fortæller chefkonsulent Torsten Neubert fra DTU Space:

 

”Hovedformålet med Andreas’ THOR-mission er at teste arbejdsgang og procedurer, og se om konceptet holder. Vi må sige, at det virkelig er lykkedes. Billederne er knivskarpe, i en fin opløsning og lige præcis, hvad vi håbede på at se. De viser, hvor skyerne når højt op i atmosfæren og trækker vand op til kanten af stratosfæren. Næste skridt er at koble billederne sammen med lyndata og skymålinger fra almindelige vejrsatellitter.”

 

Et helt nyt indblik

Andreas Mogensens billeder indgår i forskningsprojektet THOR, som DTU Space leder og gennemfører i samarbejde med DMI. Sammenholdt med andre data giver billederne forskerne et helt nyt indblik i hvilken betydning tordenstorme har for klimaet. Transport af vanddamp nær jordoverfladen til den øverste troposfære er vigtig at forstå, fordi vanddamp er en effektiv drivhusgas.

 

For at hjælpe Andreas Mogensen med at planlægge fotograferingen fra rumstationen forudsiger et team af forskere på DMI og DTU Space, hvor der er kraftige tordenstorme.

 

”Når vi skal lave prognoser for, hvor astronauten skal fotografere, leder vi efter konvektion, som går op gennem hele troposfæren, gerne helt op i nederste del af stratosfæren. Sådan en konvektion finder vi tit i to forskellige typer områder; i forbindelse med tropiske cykloner og i regioner med høj luftfugtighed og lav stabilitet i atmosfæren. For at finde disse regioner har vi kigget på prognoserne af atmosfærens stabilitet, energiindhold og skyforhold,” forklarer seniorforsker Martin Stendel fra DMI, og fortsætter:

 

”Indtil videre har vi identificeret, vurderet og fulgt cirka 30 targets (cykloner). Desuden har vi beregnet, hvor disse skyer bevæger sig hen i forhold til rumstationens næste passage.”

 

Største enkeltstående danske rumprojekt
THOR er en del af det ESA-ledede projekt Atmosphere-Space Interactions Monitor (ASIM), hvor DTU Space står for den videnskabelige ledelse og dele af instrumentudviklingen, mens Terma leder det tekniske konsortium.

 

ASIM er det til dato største enkeltstående danske rumprojekt, og instrumenterne skal monteres på Den Internationale Rumstation, ISS, i 2017. ASIM består af to kameraer og tre fotometre, der skal måle i forskellige bølgelængder af synligt lys, og endvidere af en stor røntgendetektor. Mens ASIM observerer tordenvejr med instrumenter, som er rettet nedad mod jorden, tager THOR-astronauterne billeder mod horisonten. Det er målet at videreudvikle THOR med astronauter, der kommer efter Andreas, og at udføre THOR-målinger samtidig med ASIM.

Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

Vis flere