Foto: Stamers Kontor

DTU opretter ekstra studiepladser efter stort ansøgerpres

lørdag 28 jul 18
|
af Katrine Krogh-Jeppesen, Jeppe-Moelgaard-Thomsen

Kontakt

Martin Etchells Vigild
Dekan
24 46 16 55

Høje ansøgertal til især DTU's it-uddannelser har betydet, at DTU ekstraordinært har oprettet 102 ekstra studiepladser udover de 110 planlagte, som var en reaktion på sidste års ansøgerpres

DTU's helt nye uddannelse Kunstig Intelligens og Data fik ikke færre end 164 ansøgninger, og er nu lukket med en meget høj kvotient på 10,9. Det sker til trods for, at man efter deadline øgede antallet af studiepladser med 50 procent fra 30 til 45. Helt generelt har DTU oplevet, at uddannelsesretninger med fokus på it har oplevet en øget interesse i år. I alt har 2.340 ansøgere fået tilbudt en plads på en uddannelse ved DTU.

"Vi synes helt grundlæggende, at det er superærgerligt at afvise unge mennesker, som har lyst og energi til at læse til ingeniør. Derfor har vi med kort varsel øget antallet af pladser på flere af vores uddannelsesretninger efter ansøgningsfristen 5. juli," siger bachelordekan Martin Vigild og fortsætter:

"Vores holdning er, at man ikke nødvendigvis skal have et snit på over 10, for at blive ingeniør. Samtidig med stærk interesse hos de unge, ser vi både et samfund og en industri, der skriger på flere ingeniører i den anden ende. Derfor vil næste år være klar til at åbne dørene for endnu flere kvalificerede og interesserede unge mennesker."

Også antallet af studiepladser på særligt Matematik og Teknologi samt DTU's engelsksprogede civilingeniøruddannelse General Engineering har givet plads til endnu flere unge ingeniørspirer. 77 af de i alt 212 ekstra studiepladser gik til civil- og diplomingeniøruddannelser, som handler om it.

It-området har nemlig haft en særligt markant stigning i antallet af førsteprioritetsansøgninger på ikke mindre end 43 procent for civilingeniøruddannelserne og 18 procent på diplomingeniøruddannelserne.

"På DTU er vi selvfølgelig meget glade for, at så mange har søgt ind på ingeniøruddannelser. Det er virkeligt positivt, at de unge i stigende grad viser interesse for ingeniørfaget. Det er langt fra nok at hæve antallet af studiepladser på en eftertragtet uddannelsesretning som Kunstig Intelligens og Data med 50 procent, men faktum er, at det er en helt ny uddannelse med nyt indhold, som udspringer af den rivende teknologiske udvikling og forskning," siger Martin Vigild.

"Det er en stor udfordring at afvige fra det planlagte med så kort varsel og øge optaget på en uddannelse, som har premiere i år. Det var bare svært at lade være, når så mange unge mennesker gerne vil ind."

Flot stigning på 9 procent
DTU kan i år melde alt optaget på civilingeniøruddannelsen. I alt har 1.302 unge fået tilbudt studieplads på en af DTU's civilbacheloruddannelser efter sommerferien. Det er 9 procent flere end i 2017.

Stigningen skyldes som sagt særligt de to nyoprettede uddannelser. Den nye civilingeniøruddannelse i Bæredygtigt Energidesign har også fået en forrygende start og er lukket med en kvotient på 9,4.

Udover de to nye uddannelser er nogle af højdespringerne inden for civilingeniøruddannelserne Design og Innovation, Fysik og Nanoteknologi og Teknisk Biomedicin med lukningskvotienter på henholdsvis 9,7, 9,6 og 9,8. Nederst i nyheden kan man se alle uddannelserne med adgangskvotienter og udvikling.

Stadig få ledige studiepladser
DTU har i år tilbudt 1.035 unge en studieplads på diplomingeniøruddannelserne. Det er en stigning på 3 procent i forhold til 2017. I år er det uddannelserne i Proces og Innovation samt Bygningsdesign, der er højdespringerne med kvotienter på hhv. 8,4 og 8,3.

Stigningen i optaget på diplomingeniøruddannelserne skyldes især den ekstraordinære udvidelse af studiepladser på de to uddannelsesretninger IT og Økonomi, som gives i samarbejde med CBS på Frederiksberg, samt Softwareteknologi, der er lukket med adgangskvotienter på 8,0 og 7,8.

Der stadig ledige studiepladser på fem af DTU's diplomingeniøruddannelser indenfor andre områder. Det drejer sig om:

1.      Arktisk Teknologi
2.      Kemi- og Bioteknik
3.      Maskinteknik
4.      Kemiteknik og International Business 
5.      Mobilitet, Transport og Logistik

(Tryk på navnet for at læse mere om de enkelte uddannelser)

dtu.dk er det fra lørdag 28. juli 2018 muligt at søge en af de ledige studiepladser. Der er ansøgningsfrist den 8. august, og man får besked om optagelse den 15. august.

De nye ingeniørstuderende bliver budt velkommen på DTU fredag den 24. august og introduceres bredt til ingeniørstudiet i løbet af rusturene, som foregår i den efterfølgende uge. Semesterstart og første undervisningsdag for alle nye DTU-studerende er mandag den 3. september.

Klik her for at læse mere om studiestarten på DTU.