Foto Jamie Street/Unsplash

Ny app samler data om corona-symptomer

fredag 24 apr 20

Kontakt

Jakob Eyvind Bardram
Sektionsleder, Professor
DTU Sundhedsteknologi
45 25 53 11

Bidrag til dataindsamlingen

Find appen iBreath CACHET i Google Play.

Både raske og syge deltagere er velkomne til at optage deres hoste, stemme og vejrtrækning.

Appen iBreath indsamler data om hoste og andre symptomer på lungesygdom. Med kunstig intelligens vil det kunne udnyttes til automatisk sporing af corona-smitte.

Download iBreath-appen til telefonen, optag din hoste, vejrtrækning og en kort stemmeprøve, og svar på et par spørgsmål om eventuelle andre sygdomssymptomer. Denne opfordring, der gælder både raske og syge personer, kommer fra en gruppe forskere i Copenhagen Center for Health Technology (CACHET) på DTU. Og de håber, at mennesker over hele verden vil følge den.

”I første omgang drejer det sig blot om at samle en masse data,” siger Jakob Bardram, der er direktør i CACHET og professor på DTU Sundhedsteknologi.

”Indsamlingen foregår fuldstændig anonymt; vi har ikke behov for at vide, hvem folk er. Vi beder bare om tre lydprøver suppleret med svar på et par spørgsmål om feber og andre symptomer. På sigt vil vi så ved hjælp af kunstig intelligens lære appen at genkende forskellige former for sygdom, f.eks. covid-19, så den kan give besked tilbage til brugeren, hvis de vurderes at være smittet.”

Jakob Bardram er sammen med en gruppe ingeniører, matematikere og læger i gang med at udvikle appen CoronaMonitor, der mere generelt skal kunne måle kroppens signaler og hjælpe brugeren til at følge sin helbredstilstand. Men da han hørte fra en kollega på Cambridge University, at man der var i gang med et lignende projekt, COVID-19 Sounds project, blev det aftalt at samle kræfterne om en app specielt fokuseret på indsamling af data.

iBreath-appen er udviklet sammen med ph.d.-studerende Devender Kumar, og nu gælder det bare for forskerne om at få så mange som muligt verden over til at bruge den, så datagrundlaget bliver stort nok til, at de kan lave gode maskinlærings-algoritmer.

Jakob Bardram understreger, at iBreath ikke er en officiel app knyttet til Sundhedsstyrelsen. Men hvis man ønsker det, vil den på sigt også kunne bruges som en form for hoste-overvågning, der kan give myndighederne et billede af den geografiske udbredelse af corona-sygdommen.