Foto: DTU

Fire Sapere Aude-bevillinger til DTU

mandag 15 dec 14

Kontakt

Line Hagner Nielsen
Lektor
DTU Sundhedsteknologi
45 25 57 51

I dag investerer Det Frie Forskningsråd 19 millioner kroner i 40 Sapere Aude: DFF-Forskertalent-bevillinger. Fire af bevillingerne går til DTU-forskere.

Sapere Aude-bevillingerne gives som en ekstra anerkendelse til 40 yngre forskere, som i løbet af 2014 har modtaget postdoc-stipendier fra Det Frie Forskningsråd for en samlet sum af knap 80 mio. kr. 

Bevillingen, der lyder på op til én halv million kr., skal eksempelvis gøre det muligt for forskerne at tage på forskningsophold i udlandet eller deltage i en international forskningskonference, skriver Det Frie Forskningsråd i en pressemeddelelse. Fire af modtagerne er fra DTU.

Line Hagner Nielsen fra DTU Nanotech forsker i mikrobokse til oral levering af vacciner. Hun vil udvikle et system, så vi fremover kan indtage vacciner som en tablet i stedet for at skulle have en injektion. Læs mere om projektet.

Krzysztof Iwaszczuk fra DTU Fotonik forsker i en ultrahurtig kilde til elektronkugler integreret på en chip. I projektet vil han designe, fabrikere og karakterisere verdens første ultrahurtige elektronkilde integreret på en chip. Læs mere om projektet.

María Escudero Escriban fra DTU Fysik forsker i udvikling af effektive katalysatorer baseret på materialer, der findes i rigelige mængder i naturen, med henblik på konversion af bæredygtig energi gennem elektrokemi. Læs mere om projektet.

Fatemeh Ajalloueian fra DTU Fødevareinstituttet vil udvikle en kunstigt fremstillet urinblære, der i fremtiden vil kunne hjælpe 400 millioner mennesker, der lider af sygdomme i urinblæren. Læs mere om projektet.
 

Se den fulde liste over bevillingsmodtagere.

>

I projektet vil vi designe, fabrikere og karakterisere verdens første ultrahurtige elektronkilde integreret på en chip. På DTU Fotonik har vi for nylig bygget en af verdens kraftigste THz-kilder. Denne kilde har vi brugt til at vise, som de første i verden, at en intens THz-puls kan bruges til at rive elektroner ud af metaller. Elektronerne kommer ud af metallet i form af en hurtig, kortvarig og intens sky af elektroner (en ”elektron-kugle”) med en varighed på få hundrede femtosekunder. Ved hjælp af integrerede elektrostatiske linser vil vi desuden dirigere og fokusere elektronkuglen på en prøve. For at nå det teknisk ambitiøse mål skal vi besvare vigtige videnskabelige spørgsmål om indflydelsen af nanoskopisk ruhed af metaloverfladen, der udsender elektronerne. Elektronkilden kan fabrikeres ved hjælp af standard UV litografi, hvilket holder omkostninger og kompleksitet på et minimum. Vi forventer, at vores elektronkilde vil finde anvendelse indenfor overvågning og karakterisering af fysiske, kemiske og biologiske fænomener, der involverer vekselvirkning med frie elektroner, på en hidtil uhørt tidsskala for en så kompakt kilde.

Sapere Aude: DFF-Forskertalent

Et udvidet DFF-Individuelt postdocstipendium, som giver mulighed for at realisere ekstra ambitiøse forskningsmål. Formålet er at skabe de bedste rammer for at deltage i den internationale elite.

Modtagere af DFF-Forskertalent bevillinger får således mulighed for at udvikle og styrke deres faglige kompetencer. Et centralt mål er at fremme mobiliteten internationalt og nationalt mellem forskningsmiljøer og herigennem styrke netværk. Det kan fx være gennem forskningsophold i udlandet (som en kortere forlængelse af det støttede DFF-Individuelt postdocstipendium), afholdelse af eller deltagelse i internationale konferencer, invitation af udenlandske gæsteforskere o.lign. 

Sapere Aude: DFF-Forskertalent styrker desuden muligheden for, at de dygtigste forskere efter udlandsophold kan vende tilbage til en dansk forskningsinstitution.

Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

Vis flere