People walking (Photo: Colourbox)

Knæets bevægelser under gang er koblet til energiforbruget

mandag 24 apr 17

Kontakt

Sadasivan Puthusserypady
Gruppeleder, Lektor
DTU Sundhedsteknologi
45 25 36 52

Kontakt

Peter Christian Raffalt
Gæsteforsker
Københavns Universitet
BMI
30 56 49 66
raffalt@sund.ku.dk

Kontakt

Tine Alkjær
Lektor
Københavns Universitet
BMI
28 75 72 16
talkjaer@sund.ku.dk

Forskere på DTU og KU har fundet en sammenhæng mellem knæets bevægelser og den mest energieffektive ganghastighed. Dette kan tyde på, at der findes et optimalt bevægelsesmønster, der sikre fleksibilitet og lavt energiforbrug.

Vi kender alle fornemmelsen af at have meget tunge og trætte ben efter at have gået i langsomt tempo gennem et museum for eksempel. Ny forskning publiceret i Scientific Reports viser, at det heller ikke er den mest energieffektive hastighed at gå i. 

Teoretisk kan man beregne den optimale ganghastighed ud fra længden af vores ben, og forsøg viser nu, at knæets bevægelser er mere fleksible ved denne hastighed sammenlignet med højere og lavere hastigheder. Ydermere er den optimale hastighed den mest energieffektive, hvorimod vi anvender mere energi både ved at gå langsommere og hurtigere. 

”Knæleddets bevægelser er tilfældige, når hastigheden er lav, og de er ujævne og hæmmede ved meget høj hastighed. Derimod bliver bevægelserne både jævne og fleksible ved vores foretrukne ganghastighed”, fortæller forskerne bag studiet, der er et samarbejde mellem Sadasivan Puthusserypady, DTU Elektro og Peter C. Raffalt og Tine Alkjær fra Biomedicinsk Institut (BMI) på Københavns Universitet.

Fleksible bevægelser og fald
Den nye indsigt indikerer, at der er en forbindelse mellem knæleddets bevægelser og energiforbruget ved forskellige ganghastigheder. 

”Studies resultater rejser også en række nye spørgsmål. Der kan være mange årsager til fald under gang hos f.eks. ældre, men især fleksibilitet i bevægelserne i hofte-, knæ- og ankelleddet kan spille en vigtig rolle. Dette kan fremtidige studier måske belyse”, siger Peter C. Raffalt.    

Forskernes håb er dog, at de første resultater på sigt kan bidrage med vigtig grundlæggende viden om menneskers gangfunktion og til den forebyggende indsats i forbindelse med faldulykker. 

Figuren (nedenfor) viser knæleddets bevægelser ved fem forskellige ganghastigheder (midterste figur er den optimale hastigheder, de to øverste er lavere hastigheder, og de to nederste figurer er højere hastigheder) fra en forsøgsperson. 

Scientific reports (Nature.com): Economy, Movement Dynamics, and Muscle Activity of Human Walking at Different Speeds

 

Scientific Reports (Nature.com)

Economy, Movement Dynamics, and Muscle Activity of Human Walking at Different Speeds
P.C. Raffalt, M.K.Guul, A.N. Nielsen, S. Puthusserypady & T. Alkjær

Relaterede Videoer  

Vis flere