Foto: Sani nudge

Hurtig corona-sporing skal forhindre smittespredning

Informationsteknologi
Et digitalt værktøj skal forbedre smittesporing og håndhygiejne blandt sundhedspersonalet på sygehuse og plejehjem. Det skal være med til at bekæmpe udbredelsen af corona.

Dårlig håndhygiejne på sygehuse og plejehjem udgør en stor risiko for patienter, plejehjemsbeboere og sundhedspersonale, der kan blive smittet af covid-19. Derfor er DTU sammen med virksomheden Sani nudge i gang med at videreudvikle et digitalt værktøj, der både skal forbedre håndhygiejne blandt sundhedspersonalet og spore smitten. Projektet har netop fået en bevilling på 2.8 mio. kr. fra Innovationsfonden.

Værktøjet er bygget op som et avanceret dankort-system og består af bluetooth beacons, der fortæller præcist, hvor sundhedspersonalet befinder sig. I personalets navneskilte sidder en slags dankort-chip, som bliver opfanget, når de enten går forbi en spritdispenser eller en hospitalsseng på afdelingen. Systemet kan f.eks. sættes op til at komme med en reminder, hvis medarbejderen glemmer at spritte hænder ved en af lokaliteterne.

”En af de mest effektive måder at reducere risikoen for covid-19-smitte er at desinficere sine hænder. Hænderne udgør en enorm risiko for at smitte mange patienter såvel som kolleger i afdelingen,” siger Marco Bo Hansen, der er læge og forskningsansvarlig i virksomheden Sani nudge.

”Normalt er det en tidskrævende, ressourcetung og manuel opgave at identificere, hvem der har været i kontakt med inficerede personer. Derfor er vi gået sammen om at forbedre håndhygiejnen og spore sundhedspersonalets bevægelse rundt på sygehuse og plejehjem for hurtigt at kunne desinficere de områder, hvor en inficeret person har været.”

Lavpraktisk projekt med stor impact

Hvis en patient eller plejehjemsbeboer diagnosticeres med covid-19, vil man med værktøjet kunne spore, hvilket sundhedspersonale, der har været i nærheden af patienten, og efterfølgende advisere dem om mulig smitterisiko. Dermed får sygehuse og plejehjem et overblik over, hvem der skal testes, og hvilke rum der skal rengøres for at forhindre corona-udbrud. Data fra pilotprojekt bliver analyseret på DTU Compute.

”Vi forventer at kunne finde ud af, om man overhovedet kan spore smittespredning på den her måde,” siger Bjarne Kjær Ersbøll, der er professor på DTU Compute.

”Projektet er meget lavpraktisk, men har en enorm impact. Vi ser allerede nu en stor indvirkning på antallet af nye corona-tilfælde og dødsfald blot ved at holde afstand, afspritte og vaske hænder. Der er ingen tvivl om, at en forbedret håndhygiejne vil have en fantastisk effekt.”

I løbet af de næste måneder skal systemet testes i et pilotprojekt på et hospital og et plejecenter. Herefter vil det løbende blive udbredt til flere hospitalsafdelinger og plejehjemsboliger.