Ny teknologi kan erstatte en langsom og upræcis diagnosticering af blodforgiftning. Foto: Colourbox

Ny teknologi skal afsløre blodforgiftning hurtigere

mandag 12 okt 15

Anders Wolff
Lektor
DTU Bioengineering

Om SMARTDIAGNOS

SMARTDIAGNOS-projektet er ledet af lektor Anders Wolff fra DTU Nanotech i samarbejde med:

• DTU Fødevareinstituttet
  • Copenhagen Business School
  • TATAA Biocenter
  • Scandinavian Micro Biodevices
  • Cube Dx GmbH
  • Unilabs
  • Högskolan I Skövde
  • Charles University
  • Danube University Krems
  • Deutsches Institut für Normung e.V.

Projektet fik den højest mulige score på 15 ud af 15, da EU evaluerede projektet. Projektet påbegyndes den 1. februar 2016 og slutter i 2020.

Forskningsprojektet SMARTDIAGNOS fra DTU Nanotech modtager en stor EU-bevilling til udvikling af et nyt teknologisk værktøj, der baner vejen for hurtigere diagnosticering af blodforgiftning.

Af Tine Elkjær Jørgensen

SMARTDIAGNOS-projektet modtager en EU-bevilling på 30 mio. kr. Projektet skal forbedre diagnosticering af blodforgiftning (sepsis) ved at forenkle analysen af kliniske prøver og samler de pt. mange nødvendige arbejdsgange i én enkel anordning.

Blodforgiftning er en potentiel livsfarlig tilstand, som opstår, når kroppens reaktion på en infektion også ødelægger patientens væv og organer. Tilstanden opstår typisk på grund af bakterier og svampe, som bliver spredt via blodsystemet.

Blodforgiftning er blandt de største helbredsproblemer i verden på grund af dens hyppighed, dødelighed samt menneskelige og økonomiske omkostninger. I USA dør flere mennesker af blodforgiftning end af hjertetilfælde, lungekræft, tyktarmskræft eller brystkræft.

En tidlig diagnose er afgørende for behandling af blodforgiftning, da dødeligheden stiger med 5-10 procent for hver time, patienten ikke modtager den rette antibiotikabehandling. De nuværende diagnosticeringsmetoder, der blandt andet omfatter bloddyrkning og forskellige DNA-baserede opformerings- og analyseteknikker, er begrænset af, at analyserne tager mellem 1-3 dage. Metoderne er endvidere udfordret af en lav følsomhed på 30-50 % i forhold til at få stillet den rigtige diagnose.

Der er derfor et presserende behov for at udvikle nye diagnostiske værktøjer, som kan sikre en mere præcis og hurtigere diagnosticering af blodforgiftning, så patienter kan modtage en øjeblikkelig og korrekt start på en antimikrobiel behandling.