Foto: Colourbox

Ingeniører designer ny kaffemaskine til koldt kaffebryg

onsdag 06 apr 16

Kontakt

Ali Gürcan Özkil
Lektor
DTU Mekanik
45 25 56 41

Studerende og deres underviser på DTU Mekanik designer og bygger en maskine, som brygger en kaffe, der både smager bedre og er mere skånsom mod maven end den normale. Hemmeligheden er koldt vand og god tid.

Adjunkt Ali Gürcan Özkil elsker kaffe og drikker rigtig meget af det. Kaffe kan være en blandet fornøjelse, men for ti år siden havde han en exceptionelt god kaffeoplevelse på en café i San Fransisco. Ikke alene smagte kaffen fantastisk, men kaffemaskinen stod også som en flot skulptur midt i rummet.

Ali beundrede både kaffen og maskinen, men tænkte samtidig, at man måtte kunne forbedre designet og gøre maskinen lettere at betjene. Og efter en del tankevirksomhed og arbejde sammen med flere studerende på Design og Innovation er han nu i gang med tredje prototype af sin koldbrygningsmaskine.

Nytænker omstændelig japansk kaffe-brygning

Den koldt bryggede kaffe har været kendt i Japan helt tilbage fra 1600-tallet og går under navnet Kyoto cold-brew coffee. Den laves traditionelt med en opstilling af tre kolber oven på hinanden. Øverst har man tre liter koldt vand. Det drypper gennem en ventil med ca. en dråbe hvert andet sekund ned til kaffebønnerne i midten, og nederst står kanden, der opsamler den færdige kaffe. Hele processen tager omkring 12 timer.

”I det japanske system skal ventilen justeres manuelt hver anden time, fordi trykket ændrer sig i vandbeholderen, efterhånden som vandet løbet ud. Netop fordi beholderen sidder øverst, er der også en grænse for, hvor stor den kan være, og dermed hvor meget kaffe, man kan brygge ad gangen. Og så er den besværlig at løfte på plads,” fortæller Ali.

”Vi har derfor valgt at have vandet forneden og tilføje en pumpe, der kan sende det op til kaffebønnerne i det helt rigtige tempo. Det betyder også, at vi kan sætte mængden op til fire eller flere liter, ligesom vi kan gøre hele konstruktionen lidt lavere.”

Rengøring og design

Ali og de to bachelorstuderende Jesper Alkestrup og Kristian Østergaard Lund er som sagt i gang med den tredje prototype af koldbrygningsmaskinen. Den består af rigtig mange dele, som let skal kunne skilles ad og gøres rene hver dag, så den kan leve op til fødevaremyndighedernes krav. Samtidig samarbejder Ali og de studerende med nogle kafferisterier om at finde den helt rigtige kaffe, malet og ristet med henblik på at skabe en sublim kaffeoplevelse.

”Det er jo ikke en tryllemaskine, som kan forvandle en dårlig kaffe til noget godt. Og i øvrigt er det selvfølgelig også et spørgsmål om smag,” siger han og tilføjer, at hans kaffe er blevet godt bedømt af en lille fokusgruppe, der satte pris på den mindre bitre smag.

Kan også serveres varm

Den kolde kaffe er i øvrigt også mere skånsom for maven. Og laver man et tilstrækkelig stærkt koncentrat, kan man jo tilføje kogende vand til sidst, hvis man foretrækker varm kaffe. Men kaffedrikkerne skal ikke kun have en god smagsoplevelse, maskinen skal også være smuk at se på, så Ali har planer om at alliere sig med en glaspuster, der kan formgive kolberne.

”Det hele handler om brugeroplevelsen. Maskinen er et nicheprodukt, som falder godt ind i den bølge af kaffeentusiasme og fokus på ’slow cooking’, som vi oplever nu,” mener Ali. Han har heller ikke haft behov for markedsføring; kredsen af kaffeentusiaster i det københavnske cafémiljø er så lille, at rygtet om koldbygningsmaskinen spreder sig helt af sig selv.

Maskinen er ikke navngivet endnu. Måske skal den ikke engang hedde noget med kaffe, for Ali er også i gang med forsøg på at trække smag ud af andet end kaffebønner. For eksempel tørrede humleblade.

”Det smager nærmest som en Guiness-øl - frisk og godt - så hvorfor ikke?” funderer han. 

Relaterede Videoer  

Vis flere