Bachelordekan Lars D. Christoffersen under livestreaming af hans velkomst til nye studerende. Foto: Mikal Schlosser.

Dekan: Studerende skal tilbage til socialt og fagligt fællesskab

onsdag 26 aug 20

Lars D. Christoffersen
Dekan for bacheloruddannelser og studiemiljø
Afdelingen for Uddannelse og Studerende
DTU har valgt, at samtlige studerende skal møde til undervisning på campus i efterårssemesteret. ”Det er vigtigt, at vi kommer tilbage til det sociale og faglige fællesskab, som kendetegner DTU’s studiemiljø,” siger dekan Lars D. Christoffersen.

Efter næsten et halvt år med først en fuldstændig nedlukning og siden en faseinddelt genåbning er DTU nu fuldt genåbnet.

Den 22. august begyndte studiestarten for nye studerende, og den 31. august starter så efterårssemesteret, hvor alle studerende igen er tilbage efter at have modtaget stort set al deres undervisning online i forårssemesteret.

Retningslinjerne for en sikker tilbagevenden til campus i efterårssemesteret er meldt ud til de studerende. De omfatter bl.a. forskudte mødetider, og at auditorieundervisning streames til særlige områder, da der på nogle hold ikke er plads til alle i lokalerne.

I år har DTU desuden optaget 225 flere studerende end i 2019, bl.a. på grund af Folketingets ekstra bevilling til at øge optaget på de videregående uddannelser.

Det har været en kabale at få plads til alle under trygge rammer med overholdelse af myndighedernes retningslinjer. Dekan Lars D. Christoffersen forklarer, hvorfor DTU har valgt at åbne fuldt og helt, og hvordan efterårssemesteret vil blive afviklet.

DTU har valgt, at de studerende skal modtage deres undervisning på Campus. Hvorfor?

Jeg er bekymret for, at det ville gå ud over det faglige og det sociale liv på universitetet, hvis vi skulle fortsætte online-undervisningen fra foråret. Selvom vi fik det til at fungere godt, så er det ikke en optimal situation, bl.a. fordi der er så meget af vores undervisning, som foregår i grupper.

Kan du forstå, hvis nogle studerende er bekymrede for at vende tilbage?

Ja. Jeg ved, at nogle studerende er meget bekymrede for at komme på campus. Og til dem vil jeg gerne sige, at vi for det første lever fuldt ud op til myndighedernes krav. Derudover holder DTU’s kriseberedskab dagligt et vågent øje med situationen. De er i tæt dialog med myndighederne og har alle procedurer på plads til at inddæmme eventuelle smitteudbrud. Og endelig kan man heldigvis gøre rigtig meget selv. Hvis man overholder alle retningslinjerne – især at man har rene hænder, holder afstand og bliver hjemme, hvis man er syg - så har man allerede gjort en kæmpe forskel. Både for sig selv og for DTU.

Men jeg ved jeg også, at der er nogle, som ikke er så bekymrede, og blandt dem har vi desværre set eksempler på, at retningslinjerne ikke bliver fulgt. Og det går altså ikke. De udsætter sig selv og deres medstuderende for en stor risiko. Ikke alene øger det risikoen for smitte, men det kan også medføre, at DTU bliver nødt til at lukke dele af universitetet ned igen. Det tror jeg ikke, nogen af os ønsker.

Hvad har DTU gjort for at undgå større udbrud af smitte?

På hele DTU er der gjort meget for at gøre opmærksom på, hvad vi alle sammen skal gøre. At man skal holde rent, holde afstand og blive hjemme, hvis man er syg.

De studerende skal møde forskudt. Nogle klokken otte, nogle kvart over, nogle halv ni. Det gør vi for at lette presset på den offentlige transport og for at undgå flaskehalse på campus.

I forbindelse med studiestarten er de nye studerende delt ind i mindre grupper fordelt på campus, og vi sørger for, at ingen kan være i tvivl om, hvordan vi opfører os på DTU.

For det er klart, at vores adfærd er meget vigtig for at vi kan holde DTU åbent. Derfor vil vi også være meget hurtige til, sammen med myndighederne, at gøre alt, hvad der skal til for at inddæmme smitteudbrud på DTU.

Hvordan kan vi opretholde et trygt miljø med flere studerende på campus og med begrænsninger på, hvor mange, der må være i lokalerne?

Det ekstraordinært øgede optag er en engangssituation. Til næste år er vi tilbage til vores kendte, rolige vækst i optaget. Men jeg mener, at vi har fundet en god løsning, hvor det kan lade sig gøre.

Lokalebegrænsningerne er jo med til at understøtte et trygt miljø. Det, at man ikke kan sidde så tæt, som man plejer, vil betyde, at lokalerne ikke bliver fyldt. Til gengæld vil de studerende være fordelt på flere områder, hvor de så modtager undervisning via streaming. Og det er ikke sådan, at de bare skal sætte sig rundt omkring. Der er helt klare regler for, hvor de skal være i forbindelse med hvert enkelt kursus.

Kan du forstå, hvis nogen studerende bliver bekymrede for kvaliteten af deres uddannelse?

Ja, og det er netop derfor, vi prioriterer både studiestart, og at alle kommer tilbage på campus, så højt som vi gør. Det er super vigtigt, at vores studerende kommer tilbage til det sociale og faglige fællesskab, som kendetegner DTU’s studiemiljø.

Jeg tænker i øvrigt, at vores erfarne studerende vil mene, at det er langt at foretrække at være her, fremfor at sidde derhjemme, hvilket desværre har været deres dagligdag det sidste halve års tid. Det er netop derfor, vi har valgt at åbne DTU fuldt og helt.

Det forpligter os alle sammen til at gøre vores yderste for at overholde retningslinjerne. Vi skal undgå store udbrud og meget hurtigt have inddæmmet de smittetilfælde, der måtte komme, så vi kan blive ved med at holde DTU åbent.