NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Videnskabsblogger vil skabe dialog om rumforskningen

tirsdag 23 jul 13

Kontakt

Michael Linden-Vørnle
Astrofysiker og chefkonsulent
DTU Space
45 25 97 61

Astrofysiker Michael Linden-Vørnle starter i dag en blog på videnskab.dk, hvor han vil dele sin begejstring og viden om universet med læserne. ”Bloggen vil have et fagligt afsæt, men den kommer til at fokusere på holdninger og reaktioner mere end egentlige resultater af rumforskningen, og jeg håber, den kan sætte gang i en spændende dialog,” siger den nye videnskabsblogger.

”Universet er fantastisk. Vores studier af universet kan gøre os klogere på omstændighederne for vores eget liv, og så kan de teknologiske redskaber, vi bruger til at undersøge universet, oven i købet anvendes til at lette livet på Jorden.”

Begejstringen er åbenlys, når man hører Michael Linden-Vørnle tale om sit fag, astrofysikken. Og det er også begejstringen og hans egne umiddelbare reaktioner på, hvad der sker i den videnskabelige verden, som kommer til at drive den nye blog.

Gennem sit job som chefkonsulent på DTU Space følger Michael Linden-Vørnle naturligt med i de videnskabelige resultater, der bliver skabt inden for astrofysikken og rumforskningen, og samtidig interesserer han sig for den teknologi, der gør de nye landvindinger mulige, og for, hvordan vi kan bruge teknologien i en samfundsmæssig sammenhæng.

”Emnerne til bloggen vælger så at sige sig selv; indlæggene kommer simpelthen til at tage udgangspunkt i mine egne reaktioner på det, der sker inden for mit fag,” siger Michael Linden-Vørnle, der regner med at skrive en til to blogindlæg om måneden.

Han mener, det er sundt på den måde at tvinge sig selv til at sætte ord på sin faglige begejstring, og forventer, at han får meget igen fra læserne; måske også noget, som han kan bruge i sin forskning. Den antagelse bygger blandt andet på hans erfaringer fra en liveblog, han bestyrede i forbindelse med, at NASA-satellitten UARS i 2011 var på vej ind i atmosfæren. Her fik han mange relevante spørgsmål og oplevede en meget positiv interesse fra læserne.

Fra videnskab til praktisk anvendelse
Michael Linden-Vørnle skiftede i marts i år en ansættelse på Tycho Brahe Planetarium ud med jobbet som chefkonsulent på DTU Space. Her arbejder han blandt andet med, hvordan satellitter og ubemandede fartøjer – også kendt som droner – kan bruges til at foretage bedre overvågning i vanskeligt fremkommelige områder af Jorden, for eksempel i Arktis.

”I forbindelse med en redningsaktion kan satellitter for eksempel give det store overblik og hjælpe med at finde frem til det rette sted. Derefter kan et ubemandet fly sendes af sted for til at få styr på, hvad der foregår, indtil hjælpen kommer frem. Man får altså hurtigere overblik over situationen, end man kunne få med helikoptere og fastvingede fly,” fortæller Michael Linden-Vørnle.

Dette er bare et blandt mange eksempler på, at rumteknologien kan bruges til at forbedre systemer her på Jorden. Og netop denne perspektivering af det videnskabelige arbejde vil man kunne læse meget mere om på bloggen.

Det første indlæg er netop udgivet og handler om at se verden i et lidt større perspektiv i form af de billeder af Jorden, der blev optaget i fredags, d. 19. juli af de to rumsonder MESSENGER og Cassini.

I løbet af august udvider Michael Linden-Vørnle med endnu en blog på Ingeniørens hjemmeside, ing.dk, hvor han vil lægge ekstra fokus på den teknologiske vinkel, fordi dette medie især henvender sig til folk med faglig viden på det teknisk-videnskabelige område.

Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

Vis flere