Forsøg med evakuering af ”berusede” folk

fredag 11 apr 14
|

Kontakt

Anne Simone Dederichs
Lektor
DTU Byg
31 65 61 63

Iklædt specielle briller, der illuderer beruselse, deltog en gruppe DTU-studerende i et evakueringsforsøg, der skal give forskerne fra efteruddannelsen i Brandsikkerhed ved DTU Byg oplysninger om, hvordan berusede folk reagerer under en evakuering

De slingrede, gik usikkert og rakte indimellem hænderne ud som for at støtte sig frem. Ganske som berusede folk efter en glad aften i byen. Og det var lige præcis, hvad en gruppe DTU-studerende skulle illudere, da de fredag eftermiddag deltog i et noget anderledes evakueringsforslag i bygning 101, Danmarks Tekniske Universitet.

Reaktions- og balanceevnen påvirkes, når man er beruset, og for at undersøge hvordan og i hvor høj grad, gennemførte DTU Byg i samarbejde med TrygFonden et forsøg for at teste, hvordan berusede mennesker opfører sig og reagerer under en evakuering i tilfælde af brand. Lektor Anne Dederichs og ph.d.-studerende Janne Gress Sørensen var ansvarlig for forsøget, der skal bruges til at optimere og målrette evalueringsplaner, så de også tager højde for eventuelt berusede mennesker.

For at kunne sammenligne reaktionsmønstret ved berusede og ædru mennesker gik de studerende først gennem en simpel labyrint et par gange, og fik dernæst udleveret – såkaldte drug impairment goggles – der i grund og bund ligner et par dykkerbriller og kommer i tre styrker eller promiller. Brillerne forvrænger synsindtrykket, så de studerende fik en oplevelse af at være berusede – med de koordinationsvanskeligheder og motoriske udfordringer, det medfører.

Mens de studerende gik igennem labyrinten blev bevægelser og reaktion filmet af ca. 20 videokameraer. Dokumentationen skal efterfølgende analyseres og gøre forskerne klogere på, hvordan berusede mennesker reagerer under en evakuering.

Forsøget er støttet med 200.000 kr. af TrygFonden.