The FOLD

Klimaministeren indvier DTU’s plus-energihus, The FOLD

onsdag 06 jun 12
|

Kontakt

Bjarne W. Olesen
Professor
DTU Byg
45 25 41 17

Yderligere oplysninger

Grundfos:

Henrik Kjeldgaard, tlf. 21703864, email: hkjeldgaard@Grundfos.com

Rockwool:

Lars Wodschow, tlf. 40978193, email: lars.wodschow@rockwool.com

Uponor:

Lars Sønderby Nielsen, tlf. 20552329, email: Lars.Nielsen@uponor.com

Schneider Electric:

Pelle Fischer-Nielsen, tlf. 27881529, email: pelle.fischer-nielsen@schneider-electric.com

Flere studieretninger involveret

Det er studerende fra DTU’s studieretninger Byggeteknologi, Bygningsdesign, Miljøteknologi, Softwareteknologi og Konstruktion & Ledelse, der deltager i projektet. I alt fire DTU-institutter er involveret: DTU Byg, DTU Management Engineering, DTU Informatik og DTU Miljø.

Onsdag 13. Juni kl. 13.00 indvier klimaminister Martin Lidegaard de DTU-studerendes bud på fremtidens plus-energihus. Huset ”The FOLD” deltager i VM for plus-energihuse i Madrid i september 2012.

DTU og en række erhvervsvirksomheder inden for byggeriet har i fællesskab udviklet fremtidens energibesparende bolig, som ikke alene producerer mere energi, end det forbruger, men også har masser af dagslys, et sundt indeklima og god arkitektur.

DTU-studerende har sammen med Grundfos, Rockwool og en række andre eksterne sponsorer deltaget i det ambitiøse projekt.

”DTU har mange års traditioner med forskning i lav-energi byggeri, siden det første 0-energihus blev bygget i 70’erne på DTU. Fremtiden har brug for plus-energihuse, men plus-energihuse vil kun blive accepteret, hvis de er tilpasset mennesket og byder på noget ekstra. Det gør ”The FOLD”, som har et godt indeklima, en flot arkitektur og som er til at betale,” siger DTU’s dekan Martin Vigild, som er protektor for DTU’s deltagelse i projektet.

Huset hedder ”The FOLD”, fordi det har form som et stykke papir, der folder sig omkring dets beboere med bæredygtig teknologi og grønne løsninger. Huset, som er 70 kvadratmeter stort og lever op til Bygningsreglementets 2020-krav, deltager i september 2012 i VM-konkurrencen ”Solar Decathlon Europe 2012” for plus-energihuse i Madrid.

Innovativt samarbejde
”Globale klimaændringer nødvendiggør, at byggeriet tænker nyt og er med til at reducere udledningen af drivhusgasser. Opgaven er imidlertid for stor til, at en enkelt forskningsinstitution eller virksomhed kan løfte den alene, men i et samspil kan vi udvikle energibesparende løsninger, der kan reducere energiforbruget og erstatte traditionelle, fossile brændsler med vedvarende energikilder,” siger professor ved DTU Byg Bjarne Olesen, projektleder for DTU’s deltagelse i Solar Decathlon-projektet.

Kodeordet for DTU’s vinderstrategi er således integreret design, hvor en innovativ klimaskærm, bestående af høj isolering og energieffektive vinduer, minimerer energibehovet, og energieffektive teknologier, der anvender vedvarende energikilder som solenergi, bruges til opvarmning, køling og ventilation af huset.

Internationalt udstillingsvindue

Virksomhederne Grundfos, Rockwool, Uponor og Schneider Electric, der er hovedsponsorer, har leveret teknisk know-how og produkter, således at huset fungerer som et internationalt udstillingsvindue for forskning og udvikling af energivenlige produkter.

”Vi har i dag teknologier og produkter til at udvikle plus-energihuse. Industrien (arkitekter, rådgivere, producenter mv.) bør dog, som vi har vist ved Solar Decathlon-projektet, arbejde sammen fra begyndelsen af et projekt for at kunne skabe optimale løsninger. Solar Decathlon er et godt eksempel på integreret design, hvor industri og videninstitution arbejder sammen,” udtaler sponsorerne Grundfos, Rockwool, Uponor og Schneider Electric i fællesskab.

”Som studerende får vi ved at deltage i Solar Decathlon-projektet en fantastisk mulighed for at arbejde på tværs af vores faggrænser, hvor vi lærer at arbejde på integrerede løsninger. Meget af vores undervisning er meget teoretisk, men ”The FOLD” giver os muligheder for at bruge vores teorier og ideer i praksis i et tæt samarbejde med industrien,” siger DTU-studerende Lise Mansfeldt Faurbjerg.

DTU holder desuden Åbent Hus i plus-energihuset for alle interesserede

lørdag 16. juni kl. 14-17, Nordvej ved Bygning 121, 2800 Kgs. Lyngby.

Se mere på www.solardecathlon.dk

Solar Decathlon Europe 2012

DTU deltager sammen med 19 andre universiteter fra 15 lande og fire kontinenter i den internationale konkurrence ”Solar Decathlon Europe 2012”. Konkurrencens formål er at skabe ny viden og opmærksomhed om lav-energibyggeri samt demonstrere, at en mere effektiv udnyttelse af vedvarende energi er såvel praktisk som økonomisk mulig samt brugervenlig.

Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

Vis flere