Photo: Colourbox.com

Rangordning af sygdomsrisiko fra mikroorganismer i frugt og grønt

tirsdag 03 feb 15

Kontakt

Helle Bisgaard Korsgaard
Specialkonsulent
DTU Fødevareinstituttet
40 21 20 17

Risikoen for at få en fødevarebåren infektion fra frisk frugt og grønt er højest ved indtag af bær, salat, spirer, tomat og melon. Det viser en risikorangering af sygdomsfremkaldende mikroorganismer i frisk frugt og grønt, som DTU Fødevareinstituttet har foretaget for Fødevarestyrelsen. Rangordningen kan bruges til at prioritere tiltag, der skal styrke fødevaresikkerheden.

Danskere spiser mere frugt og grønt end tidligere. I perioden 1995-2013 er indtaget steget med 30 %. Danske forbrugere har også fået større adgang til produkter fra hele verden. Samtidig har frisk frugt og grønt i stigende grad været årsag til fødevarebårne infektioner – ikke kun i Danmark men i hele den industrialiserede verden. Den øgede globale handel medfører en risiko for, at sygdomsfremkaldende mikroorganismer, som tidligere kun sjældent eller aldrig fandtes i Danmark, bliver introduceret på det danske marked gennem importerede varer.

Risikorangering

Det er baggrunden for, at DTU Fødevareinstituttet har afdækket risikoen for at blive syg af mikroorganismer i spiseklar, frisk frugt og grønt på det danske marked. En liste er udarbejdet over forskellige kombinationer af produkter og sygdomsfremkaldende mikroorganismer, som udgør den største risiko for sygdom hos danske forbrugere. I alt er 30 forskellige kombinationer inkluderet.

Rangordningen er baseret på en overordnet vurdering af risikoen for hver af de 30 kombinationer. Vurderingen er baseret på data om forekomsten af mikroorganismerne i de specifikke produkter, den dosis af mikroorganismen, der skal til for at forårsage sygdom, hvor alvorlig en sygdom den medfører, det gennemsnitlige antal sygdomstilfælde per år, og hvor meget der spises af de specifikke produkter.

Norovirus i bær rangerer højst, efterfulgt af salmonella, norovirus og E. coli i salat. Generelt ligger bær, salat, spirer, tomat og melon i toppen af rangordningen. Resultaterne stemmer i høj grad overens med hvad lignende europæiske og amerikanske risikorangeringer har fundet.

Myndighederne kan bruge resultaterne til at vurdere effekten af kontroltiltag og skiftende forbrugsmønstre samt prioritere tiltag, der skal styrke fødevaresikkerheden.

Rangeringsværktøj udviklet

Til rangordningsarbejdet har DTU Fødevareinstituttet udviklet et værktøj, som kan bruges til at rangere kombinationer af produkter og sygdomsfremkaldende mikroorganismer for grupper af personer med forskellige forbrugsmønstre samt til at opdatere risikorangeringen, når nye kontroldata foreligger.

Skyl grundigt og følg anvisningerne

Frisk frugt og grønt kan indeholde sygdomsfremkaldende mikroorganismer, hvis de fx er blevet vandet eller vasket med beskidt vand, eller de er blevet høstet og håndteret af folk med mangelfuld håndhygiejne. Forbrugere kan mindske risikoen for sygdom ved at skylle produkterne grundigt og ved at følge eventuelle anvisninger om varmebehandling.

Læs mere

Se hele rapporten: Risikorangering af sygdomsfremkaldende mikroorganismer i frisk frugt og grønt (pdf).

Se desuden Fødevarestyrelsens faktaark om frugt og grønt (pdf).

Projektet definerer frisk frugt og grønt som friske, uforarbejdede, spiseklare produkter af frugt og grøntsager, der typisk indtages uden at blive varmebehandlet eller forarbejdet hos forbrugeren. Medregnet er også babymajs og mangetout ærter, som forbrugere sommetider spiser uden at tage hensyn til anvisningen om varmebehandling. Frosne bær, som ofte har været associeret med sygdomsudbrud, er også inkluderet.

Relaterede Videoer  

Vis flere