DTU Kemi - Omdannelse af biomasse

Ny og billig metode til omdannelse af biomasse

torsdag 16 jan 14
|

Vi er afhængige af olie, som verden ser ud i dag. Men ressourcen er knap, og vi står over for udfordringen med at finde nye ressourcer til at producere brændstof, materialer og lægemidler. Nu har lektor Peter Fristrup fra DTU Kemi og hans gruppe fundet en ny og billig metode til omdannelse af biomasse.

Peter Fristrup står i spidsen for et stort forskningsprojekt, som skal udvikle nye typer katalysatorer, der bedre kan udnytte biomasse til fremstilling af fremtidens materialer og lægemidler.

Sammen med sin gruppe på DTU Kemi har han netop publiceret en artikel om en helt ny opdagelse, som er en ny og billig metode til omdannelse af biomasse.

I deres artikel i tidsskriftet ChemSusChem viser de, at billige og kommercielt tilgængelige molybdæn-forbindelser kan benyttes til omdannelse af biomasse.  

Reaktionstypen har tidligere kun været vist med det væsentligt dyrere metal rhenium, som koster ca. 15.000 kr./kg. Molybdæn kan derimod købes fra ca. 120 kr./kg, hvilket giver håb om, at opdagelsen også kan finde kommercielle anvendelser.

”Vi kigger på, hvordan vi kan udvide området. Lige nu er det grundforskning, men der er store perspektiver i at få kommercialiseret vores opdagelse,” siger Peter Fristrup, DTU Kemi.

Patent på opdagelsen
Der er blevet ansøgt om et patent på opdagelsen af DTU i sommeren 2013, og gruppen fortsætter i dag deres arbejde med udvikling af nye og mere effektive reaktioner til omdannelse af biomasse.

Forskningen er finansieret af et Sapere Aude forskningsleder-stipendie på ca. 8 mio. kr., som blev tildelt Lektor Peter Fristrup i 2012. Læs mere her! 

Læs den fulde artikel i ChemSusChem her! 

Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

Vis flere