Foto: Simon Klein Knudsen

Ny professor vil omdanne affald til værdifuldt byggemateriale

mandag 01 feb 16
|

Kontakt

Lisbeth M. Ottosen
Professor, sektionsleder for Materialer og Holdbarhed
DTU Byg
45 25 22 60

Kontakt

Niels-Jørgen Aagaard
Institutdirektør
DTU Byg
45 25 18 77
Hvordan får affaldsprodukter ny værdi som del af nye byggematerialer? Det er det grundlæggende spørgsmål, Lisbeth M. Ottosen skal forsøge at svare på i det professorat, hun netop er blevet tildelt. Spørgsmålet rammer lige ned i en af tidens store tendenser: Cirkulær økonomi, der forener miljømæssig og kommerciel bæredygtighed

Når restprodukter fra byggematerialer og industriaffald skal afskaffes, kan det være en bekostelig affære for både miljøet og økonomien. Der er derfor stor værdi i at genanvende disse restprodukter, så de i stedet kan gøre gavn.

Det er kort fortalt udgangspunktet for DTU Bygs forskning i affaldshåndtering. Forskningsområdet ledes af Lisbeth M. Ottosen, som i dag udnævnes til professor.
”En central del af min forskning består i at omdanne restprodukter, der ellers anses som affald, til nyttige ressourcer. Restprodukterne stammer bl.a. fra byggematerialer og industriaffald. Det er rester, som på nuværende tidspunkt ikke finder anvendelse i andre sammenhænge, men som jeg ser et stort potentiale i at udnytte til nye byggematerialer,” fortæller Lisbeth M. Ottosen.

Byggeindustrien skal med på vognen

For Lisbeth M. Ottosen er samarbejdet med industripartnere en naturlig del af arbejdsprocessen. Det er industrien, som i sidste ende skal aftage de resultater, forskerne kommer frem til. Hvis den cirkulære tankegang, der ligger bag forskningen i genanvendelse af affald, for alvor skal rykke noget, er det nødvendigt at få industrien med på vognen.

"Det er afgørende at få indviet byggeindustrien i tankegangen om, at restprodukter, der tidligere er blevet anset som affald, kan have stor værdi som råstoffer i nye produkter."
Lisbeth M. Ottosen

”Det er afgørende at få indviet byggeindustrien i tankegangen om, at restprodukter, der tidligere er blevet anset som affald, kan have stor værdi som råstoffer i nye produkter. Derfor er det vigtigt at inddrage industripartnere, som løbende kan kvalitetstjekke materialerne og dermed blive en aktiv del af udviklingen af nye byggematerialer, der kan bruges i industrien,” uddyber Lisbeth Ottosen.

Genanvendelse skaber bæredygtig værdi

Institutdirektør for DTU Byg, Niels-Jørgen Aagaard, glæder sig over Lisbeth M. Ottosens professorudnævnelse. Ifølge ham er forskningen i genanvendelse af affaldsmaterialer i byggeriet af stor betydning for en bæredygtig værdiskabelse i samfundet.

”Anvendelse af affaldsmaterialer i byggeriet indebærer betydelige udfordringer, der bl.a. berører fremstilling, karakteristik, funktion og holdbarhed. Lisbeth har stor erfaring med såvel forskning som undervisning, og jeg er sikker på, at hendes fortjente udnævnelse til professor ved DTU Byg vil være en god platform for et fortsat fornemt bidrag til at løse disse udfordringer og videreudvikle området,” lyder det fra Niels-Jørgen Aagaard.

Lisbeth M. Ottosen tiltræder stillingen som professor den 1. februar.

Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

Vis flere