Innovativ maskine sorterer skruer på Roskilde Festival

mandag 30 jun 14
En skruesorteringsmaskine på Roskilde Festival skal sortere kasserede skruer, så de kan genbruges næste år. Det er både en økonomisk og miljømæssig gevinst. Bag maskinen står en gruppe studerende fra DTU.

Hvert eneste år bliver der bygget mange nye boder og scener op på Roskilde Festival. Det kræver en enorm mængde byggematerialer, heriblandt skruer. Mange skruer bliver desværre kasseret, når festivalen er omme. Det er nemlig både tidskrævende og besværligt at sortere og genbruge dem, fordi de varierer i længde og kærvtype.

I disse dage afprøver en gruppe studerende fra DTU derfor en simpel maskine, som sorterer skruerne. Dermed vil Roskilde Festival være i stand til at genanvende op imod 90 pct. af skruerne hvert år. Det vurderer Mads Krabbe, der studerer konstruktion og mekanik på DTU:

Stor økonomisk besparelse
”Maskinen har potentiale til at blive brugt på alle større festivaler og events, hvor man bruger et stort antal skruer til midlertidige konstruktioner, installationer og boder. Genanvendelsen repræsenterer en stor økonomisk besparelse, men den har også en stor miljømæssig betydning, da skruerne bliver indsamlet og genanvendt i størst mulig omfang i stedet for at blive kasseret.”

Skruesorteringsmaskinen er et blandt omkring 20 projekter, som ca. 90 studerende afprøver under festvalens omgivelser som et led i deres uddannelse. Projekterne spænder fra køling over affaldshåndtering og akustik.

Visuel genkendelse
”Maskinen er en videreudvikling af et lignende projekt fra sidste år. I år har vi optimeret maskinen og gjort den mere robust. Det betyder, at den hurtigt og effektivt genkender de forskellige længder og kærvstørrelser og kasserer ødelagte skruer ved hjælp af visuel genkendelse,” fortæller Mads Krabbe.

Maskinen fungerer ved at man hælder en spand skruer direkte ned i en metalbakke. Skruerne ryger igennem et møllehjul og derfra ned på et vibrationsbord, der ryster skruerne ned i et karusselhjul. På sin vej rundt i karrusellen kommer skruerne ind i et kamerahus med et USB-mikroskop.

Her bliver toppen af skruen identificeret ud fra kærven. Samtidig registrerer et almindeligt webkamera længden på skruen, hvorefter den bliver vippet ned i den rigtige kasse. Målet er, at maskinen skal håndtere en skrue i sekundet. Under festvalen skal den sortere de seks mest almindelige skruer.

For yderligere oplysninger kontakt: Mads Krabbe: sdaMkrabbe@hotmail.com‎

Relaterede Videoer  

Vis flere