http://christmasstockimages.com/free/christmas-trees/wild_christmas_trees.jpg

Juletræers succes skyldes energivenlige pumper

mandag 15 dec 14
|

Kontakt

Kaare Hartvig Jensen
Lektor
DTU Fysik
45 25 27 49

Juletræer og andre nåletræer vokser ofte vokser i kolde og næringsfattige egne og det har hidtil været uklart, hvordan de alligevel opnår så stor success. Hemmeligheden er bemærkelsesværdigt effektive pumper til transport af sukker fra nålene og rundt i træet.

Adjunkt Kaare H. Jensen fra DTU Fysik har sammen med danske, tyske og amerikanske forskere netop offentliggjort et studie, der beskriver, hvordan nåletræer overlever i kolde og næringsfattige egne, hvor både vand og næringsstoffer er begrænsede.

»Vi har vist, at nåletræerne er helt utroligt effektive til at transportere rundt på deres energi,« fortæller Kaare H. Jensen.

Forskerne har studeret det indre transportsystem i fire forskellige typer af nåletræer med nåle fra et par centimeter og helt op mod en halv meter lange. Selvom arterne adskiller sig i det ydre, er deres metode til at transportere sukker rundt i planterne meget ens og bemærkelsesværdig effektiv:

"Systemet er så energieffektivt, at træerne aldrig bruger mere end en procent for meget brændstof på at pumpe sukkerstoffer rundt. Det kunne vi mennesker måske lære noget af, når vi designer pumpesystemer," siger Kaare H. Jensen.

Nåletræers effektivitet er formentlig et resultat af en hård konkurrence med blomstrende planter i mere gæstfrie klimaer. Her kommer de langsomt voksende nåletræer næsten altid til kort. De har derfor været nødt til at udvikle metoder til at overleve i egne.

Læs mere:
"Juletræet er en sand mester i at transportere energi" - Ingeniøren.dk, 09.12.14
"Derfor overlever juletræet i golde egne" - Videnskab.dk, 05.12.14

"Scaling of phloem structure and optimality of photoassimilate transport in conifer needles", H. Ronellenfitsch. J. Liesche, K.H. Jensen, N.M. Holbrook, A. Schulz and E. Katifori, Proceedings of the Royal Society B, December 4, 2014

 

 

 

 

 

Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

Vis flere