DTU-studerende hyldet ved Big Data konference

fredag 21 nov 14
|

Big Data

  • Hackathon-konkurrencen blev afgjort på ’Big Data og datadrevet forretningsudvikling-Dagen 2014’ – en international konference med besøg af USA’s førende eksperter. Det overordnede tema var, hvordan virksomheder, myndigheder og kommuner gør bedst brug af den massive mængde data, vi efterhånden er i stand til at indsamle mange steder fra.
  • Til konferencen blev også uddelt IBM Faculty Award, som gik til Bjarne Kjær Ersbøll fra DTU Compute for DTU’s nye kandidatuddannelse i Big Data.
Fem DTU-studerende og en CBS’er blev kåret som vindere af DTU’s Big Data Hackathon ved Big Data-konference i Industriens hus i går. Teamet har brugt Big Data til at udvikle et værktøj, der gør det nemt og hurtigt for kommuner at udvælge energibesparende løsninger.

Det var en tydeligt begejstret gruppe studerende, der torsdag den 20. november blev kåret som vindere af DTU Hackathon ved en officiel ceremoni ved den internationale konference ’Big Data og datadrevet forretningsudvikling-Dagen 2014’ i Industriens Hus i København. Her vandt de med en løsning, der giver Lyngby-Taarbæk Kommune mulighed for hurtigt at identificere, hvilken energibesparende indsats, der bedst kan betale sig i forhold til økonomi og CO2-reducering.

I alt deltog 65 studerende fra flere af landets universiteter i konkurrencen om at anvende Big Data fra Lyngby-Taarbæk Kommune til at lave Smart city-løsninger på nogle af kommunes udfordringer. Kravet var, at løsningerne både skulle have en nyhedsværdi, være brugervenlige, skalerbare og have et kommercielt potentiale.

”Det vi står over for er et enormt behov for at udvikle værktøjer til at blive klogere af al den data, vi indsamler,” sagde koncerndirektør Niels Axel Nielsen, da han åbnede konferencen.

”På DTU har vi mange af svarene, men vi kan ikke eksekvere dem alene. Vi har brug for aktører fra samfundet til at finde ud af, hvordan vi bedst udnytter data.”

Big Data

Blandt andet derfor er DTU indgået i et samarbejde med Lyngby-Taarbæk Kommune, Lyngby-Taarbæk Vidensby, IBM og Lyngby-Taarbæk Forsyning om DTU Hackathon, hvor studerende arbejder med ’rigtige’ data.

Vindergruppen brugte data som varmeudledningskort over alle bygninger i kommunen, Danmarks højdemodel og data om kommunens bygninger, f.eks. om energiforbrug og taghældninger. På den baggrund har de lavet et interface på baggrund af matematiske modeller, der giver et hurtigt overblik over den bedst mulige energiindsats i kommunen. Med modellen bliver det f.eks. muligt at se, hvilke bygninger, det bedst kan betale sig at installere solceller på, hvilke bygninger, der først bør isoleres i forhold til at spare penge og CO2.

”Det er altid spændende, når vi slipper studerende løs og lader dem kigge på nogle af de ting, vi har til rådighed, for de er fyldt med spændende idéer og forretningskoncepter, som vi andre ikke ser i hverdagen,” sagde borgmester Sofia Osmani i Lyngby-Taarbæk Kommune, og overrakte teamet en check på 25.000 kr., sponsoreret af Danske Bank i Lyngby.

Hun lagde vægt på, at det ikke kun var de seks unge mænds vinderidé, der var god – men alle de bidrag, der på blot 48 timer kom i hus, der havde potentiale.

”Vi er lidt trætte”
Teamet består af William Gan, Lars Holtse Bonde og Maxim Khomiakov, der studerer kandidatretningen Matemathical Modelling and Computation på DTU, og Benjamin Hughes og Anders Michael Nielsen, der læser kandidaten Digitale medieteknologier. I gruppen var også Daniel Bertelsen, der studerer Finance and Investments på Copenhagen Business School.

Ingen af dem har sovet meget de 48 timer, Hackathon har været i gang. Nogle af dem har fået nogle timer i en sækkepude i DTU Skylab – det innovationsværksted, konkurrencen udspillede sig i.

”Det er en stor en fornøjelse at vinde, efter vi har arbejdet så hårdt. Vi ser virkelig mange muligheder i Big Data, hvis man forstår det ordentligt og ved, hvad det kan bruges til. Så er det guld værd,” sagde Maxim kort efter sejren.

Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

Vis flere