Holdet, som skal tøjle grafén til fordel for dansk forskning og industri. Fra venstre Mette Lund Meisner (DTU), lektor Peter Bøggild (DTU), lektor Liv Hornekær (AU), professor Kim Daasbjerg (AU), lektor Kasper Nørgaard (KU) og lektor Bo Wegge Laursen (KU). Foto: Mikal Schlosser.

DTU og Danmark melder sig ind i grafén-kapløbet

tirsdag 19 feb 13

Peter Bøggild
DTU Fysik
Med snesevis af millioner kroner i ryggen går forskere fra Aarhus Universitet, Københavns Universitet og DTU sammen om at bringe verdens stærkeste materiale, grafén, fra laboratorierne ud i virkeligheden.

Den næste store materialerevolution er i gang. For ligesom plastic skulle vise sig at blive det materiale, der kendetegnede det 20. århundrede og ændrede verden omkring os, så satser en lang række forskere på, at grafén vil få samme effekt på det 21. århundrede.

Der er dog en væsentlig forskel, hvis graféns skåltalere får ret: Vi kommer ikke til at kunne se det med det blotte øje. Grafen er nemlig kulstofatomer i et lag, og med sin tykkelse på 0,3 nanometer er det i praksis et todimensionelt materiale. Samtidig er det stærkere end stål, fleksibelt som gummi, gennemsigtigt og fuldstændig uigennemtrængeligt for andre molekyler – selv brint. Det leder elektricitet bedre end kobber, og leder varme bedre end noget andet materiale, vi kender.

Siden grafén blev isoleret i 2004, er det blevet hyldet som et mirakelmateriale, og forskningen er gået rasende stærkt. Således er den internationale konkurrence inden for grafénforskning kun steget ligesom i øvrigt bevillingerne fra forskningsråd og fonde og interessen fra virksomheder. Det samme gør sig gældende i Danmark, hvor to nye bevillinger fra Det Strategiske Forskningsråd og Højteknologifonden tilsammen skal bringe dansk grafénforskning helt i front og sørge for, at grafens mange egenskaber udnyttes til gavn for dansk erhvervsliv.

Læs mere om mirakelmaterialet og de to forskningsprojekter i det seneste nummer af DTU Avisen.

- Tore Vind Jensen