Foto: Mikal Schlosser

Solenergi skal lagres i salt

fredag 09 jan 15
|
af Bertel Henning Jensen

Kontakt

Jakob Brinkø Berg
Ph.d.-studerende
DTU Management
45 25 47 58

EU-støtte til projektet

Saltprojektet har fået navnet COMTES, Compact Thermal Energy Storage. Det er støttet af Seventh Framework-programmet og gennemføres i samarbejde med det tekniske universitet i Graz, Østrig, Nilan A/S og Kingspan, Nordirland.
DTU’s Solvarmegruppe er i gang med at udvikle en metode til at lagre solenergi. Vigtigste bestanddel er et kæmpe kar med salt.

Afløseren for det gammeldags, miljøbelastende oliefyr er i gang med at blive sat op på DTU i Lyngby. Forskere fra DTU Byg er i gang med at udvikle et system, der skal løse et af de helt centrale problemer med den langt mere bæredygtige solvarme: Lagring af solens energi til kolde tider.

Problemet er enkelt, men svært at løse: Solvarme fungerer i sagens natur bedst i sommermånederne, men når behovet er stort, om vinteren, producerer solpaneler mindre energi. Det er Solvarmegruppen på DTU Byg med lektor Simon Furbo i spidsen, der sammen med forskere fra bl.a. Kina og med EU-penge i ryggen har skabt projektet, som skal sikre lagring af energien fra solvarme og gemme den til koldere tider - noget, der hidtil har været umuligt.

Energien gemmer sig i smeltet salt

 Varmen lagres i et salthydrat, en opløsning af saltet natriumacetat, som har nogle helt særlige egenskaber. Salthydratet kan nemlig, når det varmes op, så det smelter, lagre energi uden, at den forsvinder, som den jo gør med nutidens solvarmeløsninger, hvor man blot varmer en vandtank op.

"Markedet er der – eller kommer til at være der – fordi man vil væk fra gammeldags oliefyr."
Jakob Berg Johansen, videnskabelig assistent, DTU Byg

Smeltet salt rummer en masse energi, som i princippet kan stå til evig tid, fordi energien først frigives, hvis saltet tilsættes et krystal. På den måde kan solpanelejere gemme lidt af sommerens solskin til de kolde vintermåneder, forklarer videnskabelig assistent Jakob Berg Johansen fra DTU Byg:

”I det øjeblik saltet bliver 58 grader varmt, så smelter det, og den energi, vi har lagret i det forsvinder ikke. Når saltet køles ned igen, så vil det gerne blive til krystaller, men det gør det ikke, før det har noget at lave krystaller omkring, noget, der starter processen. Så snart vi så putter en lillebitte krystal ned i det, så krystalliserer det hele på omkring et minut – og når det sker, så frigives energien og dermed varmen. Det bliver med det samme 58 grader varmt igen, og med den varme kan vi så opvarme folks vand og huse,” siger Jakob Berg Johansen.

Foto: Mikal Schlosser

Jakob Berg Johansen og Mark Dannemand samarbejder om fremtidens lagring af solenergi. Foto: Mikal Schlosser.

Systemet skal opvarme et parcelhus

Indtil videre har forskergruppen skabt en række prototyper, som er stillet op på DTU, hvor man det næste år vil illudere et parcelhus og se, om det kan lykkes at holde det varmt hele året kun ved hjælp af solvarme.

Formålet er at teste systemet grundigt igennem, inden det sættes i produktion og markedsføres til de mange parcelhuse i Danmark, som ikke har adgang til fjernvarmevarmenettet, og derfor er afhængige af andre varmekilder i vinterhalvåret.

”Olie- og naturgas har domineret markedet hidtil, men det er langsomt ved at vende, fordi man er blevet mere opmærksom på de negative sider ved fossile brændstoffer,” siger Jakob Berg Johansen.

”Der skal stadig en del udvikling til, før ideen prismæssigt og teknologisk er oppe i fart. Men vi kan se, at markedet er der – eller kommer til at være der – fordi man vil væk fra gammeldags oliefyr. Kina er lige nu verdens største solvarmemarked, og det afspejles også i dette projekt, hvor vi har fem-seks kinesiske forskere tilknyttet lige nu.”

Ventilations- og varmepumpevirksomheden Nilan har bidraget med udvikling og produktion af de lagermoduler, som skal rumme saltopløsningen. Her lægger senior projektleder Henry Yndgaard ikke skjul på, at lysten til at være med i projektet står på to ben:

”Alle de moduler, vi har leveret er håndfremstillet, så det er jo en omkostningstung proces. Til gengæld er det et spændende projekt og det overordnede tema med lagring af solvarme er rigtig spændende, og der vil vi gerne være med helt fremme – også med henblik på fremtidige forretninger,” siger han.

Relaterede Videoer  

Vis flere