Første Swarm resultater

fredag 03 apr 15
|

Kontakt

Nils Olsen
Professor -afdelingsleder for Geomagnetisme
DTU Space
45 25 97 08

Kontakt

Chris Finlay
Professor
DTU Space
45 25 97 13

SWARM satelliterne

DTU Space står i spidsen for et internationalt samarbejde om satellit-missionen Swarm, der skal kortlægge Jordens magnetfelt med hidtil uset præcision.

Swarm er et europæisk satellitprojekt, der består af tre satellitter, som flyver i formation.

De tre satellitter skal kortlægge Jordens magnetfelt med hidtil uset præcision.

Den 22. november 2013 blev Swarm satellitterne sendt op og de skal populært sagt overtage stafetten med magnetfeltsmålinger efter den danske Ørsted-satellit.

Swarm-satellitterne er kommet på forsiden af det anerkendte internationale fagtidsskrift ”Geophysical Research Letters”.  Dette skyldes den første model for Jordens magnetfelt baseret på de meget nøjagtige magnetfeltsmålinger foretaget af Swarm satellitterne. Nils Olsen fra DTU Space står i spidsen af det international team, der har beregnet denne Swarm Initial Field Model.

Figuren på forsiden af ”Geophysical Research Letters” viser magnetfeltets bidrag fra Jordens kerne (i en dybde på 3000 km) samt det lang svagere bidrag fra magnetiserede bjergarter i Jordens skorpe (ned til 10 til 40 km under Jordoverfladen). Adskillelsen af disse to bidrag, som tilsammen udgør Jordens eget magnetfeltet, er hovedformålet med den nye model.


”Ved at kombinere data fra de tre Swarm satellitter lykkedes det os at adskille støjkilder på en langt mere effektiv måde sammenlignet med, hvad der er mulig med kun en enkelt satellit” forklarer Nils Olsen. ”Derved kan vi bestemme en meget nøjagtig model af Jordens magnetfelt med få måneders data, hvor man tidligere havde brug for flere års data. Dette muliggør mere præcise studier af hurtige ændringer i Jordens magnetfelt ”.

"Ved at kombinere data fra de tre Swarm satellitter lykkedes det os at adskille støjkilder på en langt mere effektiv måde sammenlignet med, hvad der er mulig med kun en enkelt satellit"
Nils Olsen, DTU Space


DTU-forskerne er allerede i gang med at lave en ny, endnu bedre, model ved at anvende en ny udviklet metode til kalibrering af dataene. Denne model forventes at være klar om få måneder.

Læs den videnskabelige artikel her

Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

Vis flere