Sarah Ruepp, lektor ved DTU Fotonik, modtager Elektronprisen 2020. På billedet her fremviser hun en IoT-baseret tracker prototype. Foto: Jesper Scheel.

Internet of Things-forsker får årets AEG Elektronprisen

mandag 30 nov 20

Sarah Renée Ruepp
Lektor
DTU Fotonik

Lars-Ulrik Aaen Andersen
Institutdirektør
DTU Fotonik

AEG Elektronfonden

AEG Elektronfondens Elektronpris er på 50.000 kr. og uddeles en gang om året til ’at fremme den tekniske videnskabelige udvikling inden for det elektrotekniske område og på denne måde bidrage til at give dansk industris nuværende og fremtidige medarbejdere en bestandig fyldigere og videregående uddannelse.’

Hun er en drivende kraft inden for uddannelse og forskning i Internet of Things. Lektor Sarah Ruepp, DTU Fotonik, modtager AEG Elektronfondens Elektronprisen 2020.

”Sarah Ruepp har gennem de seneste år været en drivende kraft fra DTU Fotonik inden for uddannelse og forskning i Internet of Things-enheder og anvendelser.” Sådan lyder det i motivationen fra AEG Elektronfonden.

”Det er en stor anerkendelse af mit arbejde at blive tildelt Elektronprisen. Både i forhold til min forskning, men også undervisning og innovation,” siger Sarah Ruepp, lektor ved DTU Fotonik. I fondens motivation står der yderligere:

”Ud over at forske og undervise i Internet of Things (IoT), er Sarah også medstifter af startup-virksomheden LokaTrack ApS. Det vidner om ikke bare en akademisk interesse, men samtidig et ønske om at forskningen kan skabe værdi i samfundet. Noget der også kommer til udtryk i de mange forskningsprojekter, i samarbejde med industrien, med fokus på anvendelse af teknologi for mennesker, som Sarah Ruepp er involveret i.”

Internet of Things – IoT, som det ofte bare kaldes – handler om at forbinde ting. Det kan være alt fra relativt simple forbindelser; som at forbinde dit køleskab med din smartphone, til liv-eller-død-bestemmende forbindelser; som forbindelserne mellem fremtidens selvkørende biler.

”Mit forskningsområde er pålidelige kommunikationsnetværk. Det handler med andre ord om at sikre, at data når frem igennem netværket også i situationer, hvor der opstår fejl. Dette kræver et samspil af mange forskellige teknologier,” siger Sarah Ruepp og fortsætter:

"IoT-sektoren er i massiv vækst, og der forventes at komme milliarder af IoT-enheder på markedet"
Sarah Ruepp, lektor, DTU Fotonik

”IoT-sektoren er i massiv vækst, og der forventes at komme milliarder af IoT-enheder på markedet, der skal kunne kommunikere med hinanden. Derfor et det vigtig, at vi kan udvikle komponenter og procedurer, som sikrer pålidelige og skalerbare kommunikationssystemer til bl.a. IoT-området.”

IoT er hjerteblod

Men IoT handler ikke kun om ”gadgets” som dit smarte ur eller smarte køleskab. IoT gør sit indtog i mange områder af vores liv. Et af disse områder er e-health (tele-medicin) hvor man med IoT-teknologi kan give patienter en bedre hverdag.

”Vi kan ved hjælp af IoT-teknologi for eksempel konstant monitorere patienters hjertefunktion, selvom de befinder sig uden for hospitalet. Det giver patienterne en stor tryghed og har potentiale til at kunne spare samfundet mange penge. Men det er selvsagt livsnødvendig, at forbindelsen igennem netværket er ultra-pålidelig.”

Ud over e-health-applikationer forsker Sarah Ruepp også i IoT-teknologiers energiforbrug, dækningsforhold og smarte byer og smarte hjem.

”IoT er et område i rivende udvikling og allerede i 2025 forventes der at være milliarder af enheder i brug. Derfor et det vigtig, at vores netværk og kommunikationsløsninger er rustede til at understøtte de mange spændende anvendelsesmuligheder. Det er vigtig for mig, at den teknologi, vi udvikler, kan bruges på en måde, som kan komme mennesker til gode,” siger Sarah Ruepp.

Institutdirektør for DTU Fotonik, Lars-Ulrik Aaen Andersen, glæder sig over, at AEG Elektronfonden har valgt Sarah Ruepp som årets modtager:

”Det viser, at fonden værdsætter den forskning, innovation og undervisning, som hun repræsenterer, og det er jeg stolt af,” siger han og fortsætter:

”Sarah Ruepp er også en fremragende kvindelig rollemodel og er dybt involveret i formidlingsopgaver så som ’Girls Day in Science’, ’IT-camp for piger’ og diverse foredrag og workshops for gymnasier.”

Udover at undervise i flere kurser er Sarah Ruepp også vejleder for en lang række Ph.D., M.Sc. og B.Sc. projekter – både på DTU Fotonik, men også i samarbejde med andre institutter og studieretninger. Derudover bidrager hun også til efteruddannelsesforløb om IoT for virksomheder.

Årets AEG Elektronpris skulle have været uddelt ved en reception i efteråret, men grundet Covid19 bliver receptionen i stedet slået sammen med næste års prisoverrækkelse. Med til prisen hører også en bevilling på 50.000 kroner.