Begræns mængden af tomme kalorier og forebyg overvægt

mandag 14 jan 13

Jeppe Matthiessen
Seniorrådgiver
DTU Fødevareinstituttet

Sisse Fagt
Seniorrådgiver
DTU Fødevareinstituttet

Mange danskere er optaget af, hvorfor mange børn og unge er overvægtige. Flere undersøgelser viser, at der er en sammenhæng mellem højt indtag af tomme kalorier og fastfood og antallet af overvægtige børn og unge. Det fremgår af en populærvidenskabelig artikel fra DTU Fødevareinstituttet, som beskriver de mest betydningsfulde faktorer, der har indflydelse på børn og unges overvægt.

Siden 1995 er indtaget af slik og chokolade, saft, sodavand og fastfood i Danmark steget med cirka 30%. Den typiske danske kost indeholder for meget sukker og fedt og for lidt kostfiber, fisk, frugt og grønt i forhold til anbefalingerne fra Fødevarestyrelsen.

8 ud af 10 overskrider anbefalet indtag af tomme kalorier

Mere end 8 ud af 10 danske børn overskrider det anbefalede indtag af de såkaldte tomme kalorier, som slik, chokolade, kager og sodavand. De kaldes tomme kalorier, fordi de er rige på kalorier, sukker og/eller fedt, men fattige på kostfiber, vitaminer og mineraler. I gennemsnit indtager børn 2,5-5,5 gange så meget slik, chokolade og kager og knap 4 gange så meget sodavand og saft, som der er plads til i en sund kost.

I dag bliver slik og chokolade solgt i større portioner end tidligere, og beholdere med 1-2 kg slik er ofte slagtilbud i butikkerne. Særligt slik og chokolade, som man spiser direkte, bliver spist relativ hurtigt og kun sjældent gemt i længere tid.

”Flere undersøgelser viser, at jo flere søde sager man får stillet foran sig, jo mere spiser man.

Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, at langt de fleste børn overskrider det anbefalede indtag af tomme kalorier. Et stigende indtag af søde sager medvirker til, at danske børn og unge bliver overvægtige”, siger seniorrådgiver Sisse Fagt fra DTU Fødevareinstituttet.

Kraftig stigning i indtag af fastfood

En fødevare med et højt indhold af fedt og/eller sukker mætter dårligere end en fødevare med et højt indhold af fiberrige kulhydrater som for eksempel rugbrød. Chokolade indeholder for eksempel 12 gange så mange kalorier som æbler, regnet gram for gram. Derfor svarer energiindholdet i 1,2 kg æbler til energiindholdet i 100 gram chokolade. Den mængde æbler fylder mere i maven end 100 gram chokolade, og æblerne mætter derfor mere.

Børn og unges indtag af pizza, burgere og anden fastfood er også øget markant fra 1995 til 2005-2008. Fastfoodmåltider kan indeholde op til dobbelt så meget energi per vægtenhed som en gennemsnitlig kost – blandt andet på grund af det høje indhold af fedt. Mennesker har en tendens til at spise en bestemt mængde mad frem for en given mængde energi. Hvis maden er rig på energi, er der risiko for at spise mere, end man har behov for.

”Det er ikke kun kosten, der har indflydelse på børns udvikling af overvægt. Flere undersøgelser peger i retning af, at børn bevæger sig mindre i dag end tidligere. Selvom årsagerne til overvægt og fedme er komplekse og ikke alene kan forklares ved ændringer i kost og fysisk aktivitet, så bør der fortsat være fokus på at fremme sunde kost- og aktivitetsvaner fra en tidlig alder”, siger seniorrådgiver Jeppe Matthiessen fra DTU Fødevareinstituttet.

”Gode kostvaner bliver ofte grundlagt i barndommen og er vigtige for at sikre en rask krop gennem hele livet”, fortsætter seniorrådgiver Jeppe Matthiessen.

DTU Fødevareinstituttet bliver ofte kontaktet, når fagfolk har brug for opdateret viden om børns kostvaner i relation til overvægt. Derfor har DTU Fødevareinstituttet beskrevet de vigtigste faktorer, som ifølge videnskabelig dokumentation har indflydelse på børn og unges sundhed og vægt.

Der er ikke tale om en videnskabelig systematisk gennemgang, men en populærvidenskabelig artikel struktureret i de vigtigste temaer, som vedrører emnet kost, børn og overvægt.

Se hele e-artiklen: Kostens betydning for børns sundhed og overvægt (pdf).