Dreng

Danmark er frontløber i kampen mod resistens

onsdag 07 mar 12

DTU Fødevareinstituttet er en væsentlig deltager i den nationale indsats for overvågning og kontrol af antibiotikaforbrug og –resistens, og har med sin forskning og aktive deltagelse i overvågningen været med til at gøre Danmark til det gode eksempel i udlandet.

Danmark var det første land i verden, hvor antibiotiske vækstfremmere til dyr blev forbudt på et videnskabeligt grundlag, og hvor en national jord-til-bord overvågning blev etableret.

Antibiotika er det vigtigste våben i kampen mod bakterieinfektioner til både mennesker og dyr, men stofferne kan ved gentagen brug miste deres virkning. Bakterierne kan udvikle resistens overfor antibiotika. Det betyder, at det kan blive sværere at behandle almindelige lidelser som lungebetændelse og infektioner.

I 1995 indførte Danmark et integreret overvågningsprogram, DANMAP, som hvert år opgør antibiotikaforbrug fra jord til bord til sygeseng og undersøger forekomsten af antibiotikaresistens i dyr, fødevarer og mennesker. Bag DANMAP-programmet står DTU Fødevareinstituttet, Statens Serum Institut, DTU Veterinærinstituttet og Lægemiddelstyrelsen.

Læs pressemeddelelsen fra DTU Fødevareinstituttet